Bursa’da Yaşanan Toprak Kayması Tarihi Ortaya Çıkardı!
Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde yaşanan toprak kayması tarihi bir alanı yeryüzüne çıkardı. Çevrede gezen bir çoban tarafından fark edilen yerde M.Ö. 10 bin yıllarından kaldığı tahmin edilen çanak çömlekler bulundu.
Bursa’ya 85 kilometre uzaklıkta bulunan Mustafakemalpaşa’da 10 bin yıllık tarihi yer keşfedildi. Yaşanan toprak kaymasıyla ortaya çıkan eşyalarda kayalara çizilen resimler ve mutfak malzemeleri heyecan yarattı.
'Mustafakemalpaşa Peynir Tatlısına' benzer bir tatlı da bulundu
Yapılan kazıda arkeologları hayrete düşüren bir başka detay ise 'Mustafakemalpaşa Peynir Tatlısına' benzer bir tatlı bulunması oldu. Bozulmadan günümüze kadar durmuş bu tatlı kemalpaşa tatlısına benzetildi. Yapılan incelemede bu tatlının yabani buğday, bitki kökü ve süte benzer bir madde ile yapıldığı uzmanlar tarafından ortaya kondu.
Mağara taşlarındaki çizimler de sahip oldukları hayvanları nasıl evcilleştirdikleri anlatılıyor. Uzun yıllardır ışık almaması yapılan çizimlerin solmasını engellemiş. Bu yüzden ortaya çıkan görsellerin oldukça net olduğu ifade edildi.
Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Kanar, tarihi alanın koruma altına alınarak incelemelerin son hızla devam etmekte olduğunu, önümüzdeki günlerde detaylı bilgi verecekleri açıklamasında bulundu. Kanar, yapılan ilk incelemelerin kendilerini çok fazla heyecanlandırmaya yeterli olduğunu sözlerine ekledi.
Bursa Mustafakemalpaşa ilçesi Paşalar bölgesinde uzun zamandır süren kazı çalışmalarında dünyanın en büyük fil fosili bulunmuş, dev fil fosili literatüre Paşa Fil (GamphotheriumPaşalarensis) olarak kayıtlara alınmıştı.