Çalışanının Yazışmalarını İzinsiz Takip Eden Patron Aleyhinde Karar
Yargıtay, çalışanının bilgisayarına izinsiz olarak yerleştirilen özel takip programının çalışanın bilgisi dahilinde olmadığı için patronu hatalı buldu.
Pandemi döneminde evden çalışmanın artmasıyla beraber çalışanların bilgisayarlarına yerleştirilen takip programlarına talep arttı.
Yargıtay emsal teşkil edebilecek bir karara imza attı. Özel bir şirkette çalışan mühendisin haksız yere işten çıkarıldığını söyleyerek İş Mahkemesi'ne başvurmasıyla süreç başladı. İşveren savunmasında mühendisin yanıltıcı bilgiler vermesi üzerine çalışanının bilgisayarını güvenlik amacıyla takibe aldığını, çalışanın yazışmalarında şirketi kötüleyici konuşmalara denk geldiği için işten çıkardığını söyledi. Karşılıklı
ifadelerin alınmasının ardından yerel mahkemenin davayı reddetmesi üzerine mühendis bu sefer temyiz amaçlı Yargıtay’a başvurdu.
Dosyayı inceleyen Yargıtay 22. Hukuk Dairesi işverenin çalışanının takip sisteminden haberdar olduğuna ve izlemenin yapılacağı konusunda bilgilendirildiğine dair somut bir delil sunamadığına dikkat çekti.
Bu şekilde elde edilen fesih sebebi olarak ileri sürülemeyeceği kaydedilerek, şöyle denildi:
‘’İşverenin yönetim hakkının bir sonucu olarak işçiyi elektronik ortamda izlemesi ve takip etmesi her zaman mümkündür. Ancak bunun için işçinin bu izleme hakkında bilgilendirilmiş olması şarttır. İşçinin izlendiğine dair bilgilendirilmemesi veya gizlice izlenmesi, bu izleme neticesinde elde edilen veriler, iş sözleşmesinin işçi tarafından ihlal edildiğini açıkça ortaya koysa dahi, hukuka aykırı olarak kabul edilmelidir.’’
Bu değerlendirmeleri yapan Yargıtay, feshin haklı bir nedene dayanmadığı hükmüne vararak, yerel mahkemenin davanın reddi kararının bozulmasına karar verdi.