Charybdis Longicollis Tehlikesi!
Charybdis Longicollis türündeki istilacı yengeç türü tehlike saçtı.
Küresel mevsim anormallikleri ve vatoz balıklarının bilinçsizce avlanmaları sebebiyle tehlikeli yengeç türü hızla artış gösteriyor. Hint Okyanusunda yaşayan bu türün Kızıldeniz’i aşarak Süveyş Kanalı boyunca Lessepsiyen göçü ile Akdeniz'i işgal etmiştir. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Seyit Ali Kamanlı
Charybdis Longicollis türü yengeçlerin turistlerin gözdesi mavi yengeç popülasyonunu tehlikeye attığı bilgisini verdi. Avcılar avlanma konusunda bilinçlendirilmeleri üzerinde durdu.
Dr.Kamanlı Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyeleri ile Adana ve Mersin'de saha çalışması yapmaya başladı. Araştırmaların tüm hızıyla devam ettiğini ifade etti.
Dr. Kamanlı sözlerine şu şekilde devam etti:
"Küresel ısınmanın bu denli etkili olmadığı zamanlarda vatozlar bu yengeçleri tüketerek popülasyonunu kontrol altına alıyordu. Ancak, vatozların da bilinçsiz avcılık nedeniyle azalması üzerine istilacıların nüfusu kontrolden çıktı. Bu yengeçler ekonomik değere sahip balıkların yumurtalarını, sucul bitkileri, algleri ve diğer canlı gruplarını yiyerek biyoçeşitliliğin azalmasına neden oluyor. Bir diğer tehlikesi ise, ülkemizde ekonomik değeri bulunan mavi yengeç türlerinin ekosistemine müdahale ederek Akdeniz kıyılarında mavi yengeç nüfusunu azaltabileceği düşünülmektedir."
Geçtiğimiz günlerde de zehirli aslan balığı artışı endişe yaratmıştı.
Hem istilacı hem de zehirli olan bu tür 6’lı 7’li gruplar halinde görülmekte olup, aynı zamanda tüm deniz canlıları için de tehdit oluşturduğu ifade edilmişti.