Cildi Güzelleştiren Bakım! Ballı Sabun Yapımı. Çiçekten kovana, kovandan da soframıza gelen balın faydaları sadece gıda olarak sınırlı değil. Kozmetik ürünlerde de kullanılan balın faydaları oldukça fazla. Ballı sabunun kullanımı ise cilde mucizevi güzellik katıyor.Çok eski tarihlerde kadınlar güzellik için balı kullanmışlardır. Özellikle gençlerin ilgisini çeken ballı sabun sivilce tedavisinde oldukça etkili. Hem cildi nemli tutuyor hem de canlandırıp genç bir görünüm kazandırıyor. Saçlarınızı bal sabunu ile yıkadığınız takdirde saç köklerini de besleyerek saç dökülmesini azaltmaktadır.Antibakteriyel özelliği de bulunan ballı sabunun özellikle sivilce, akne ve ciltteki yararlar üzerindeki etkisi muazzam. Dilerseniz siz de evinizde ballı sabun yapabilirsiniz.
Cildi Güzelleştiren Bakım! Ballı Sabun Yapımı. Çiçekten kovana, kovandan da soframıza gelen balın faydaları sadece gıda olarak sınırlı değil. Kozmetik ürünlerde de kullanılan balın faydaları oldukça fazla. Ballı sabunun kullanımı ise cilde mucizevi güzellik katıyor.
Çok eski tarihlerde kadınlar güzellik için balı kullanmışlardır. Özellikle gençlerin ilgisini çeken ballı sabun sivilce tedavisinde oldukça etkili. Hem cildi nemli tutuyor hem de canlandırıp genç bir görünüm kazandırıyor. Saçlarınızı bal sabunu ile yıkadığınız takdirde saç köklerini de besleyerek saç dökülmesini azaltmaktadır.
Antibakteriyel özelliği de bulunan ballı sabunun özellikle sivilce, akne ve ciltteki yararlar üzerindeki etkisi muazzam. Dilerseniz siz de evinizde ballı sabun yapabilirsiniz.
Gerekli Malzemeler;
- 250 ml su
- 250 ml sızma zeytinyağı
- 4 çay kaşığı bak
- 75 ml badem yağı
- 75 ml hindistan cevizi yağı
- 1 fincan lye ya da %100'lük sodyum hidroksit
Sabun yapımına başlamadan önce güvenlik önlemleri almanız gerekmektedir. Bazı aşamalarda karışımların neden olabileceği yaralanmaların veya çeşitli gazlara mağdur kalmanın önüne geçebilmek için maske ve eldiven takmanız kesinlikle önemlidir.
Yapımda kullanacağınız kaplar da önemlidir. Sabun yapımı için kullanacağınız ekipmanları yemek yaparken kullandığınız malzemelerden seçmeyin. Bakır, alüminyum ve plastik malzemeler kullanmayın. Temperli cam, emaye kase ya da paslanmaz çelik kaplar kullanabilirsiniz. Karıştırmak için kullanacağınız kaşık stiren plastik veya silikon olabilir. Sabun kalıbı için ise mağazalarda sabun kalıpları satılmaktadır.
Şimdi işlemlerimize başlayabiliriz. Öncelikle kaba suyumuzu boşaltıp üzerine yavaş yavaş lye ilave ederek bir yandan karıştırıyoruz.
Ardından zeytinyağını mikrodalga fırında 1dk kadar ısıtıp kabımıza ekliyoruz. Bir süre hazırladığımız karışımın soğumasını bekliyoruz ve ardından tekrar karıştırmaya devam ediyoruz. Bu aşamada artık karışımımız yoğun bir kıvam almaya yavaş yavaş başlayacaktır.
Artık hindistan cevizi yağı, bal ve badem yağını karışımımıza ilave edebiliriz. Bu aşamada sabununuza farklı kokular eklemek isterseniz uçucu yağlardan birkaç damla damlatabilirsiniz.
Son olarak sabun karışımımızı sabun kalıplarına boşaltıp uygun plastik bir malzeme ile kaplayın ve eski bir beze veya havluya güzelce sarın. Artık karışımımız sabunlaşma sürecine başlar. 24 saat beklemeye bırakıyoruz ve 24 saatin sonunda kontrol edeceğiz. Eğer sabunumuz hala sıcak ve yumuşak ise 24 saat daha bekletmemiz gerekecek. Tamamen soğuyup kuru bir hal aldığında pişirme kağıdı üzerine alarak dışarıya çıkarıp 4 hafta boyunca kurumasını bekleyeceğiz. 4 hafta tamamlandığında artık sabunlarımız kullanıma hazır. Muhafaza etmek için yağlı bir kağıt veya hava geçirmeyen bir kap kullanabilirsiniz.