Çin Aşısı Türkiye'de Gönüllülerde Denenmeye Başlandı
Çin'de geliştirilen
koronavirüs aşısının denemeleri Türkiye'de de yapılıyor. Dün ilk dozlar gönüllülere uygulandı. Hacettepe Üniversitesi'nde görevli Prof. Dr. Murat Akova
Çin'in koronavirüs aşısıyla ilgili,
"Aşının deneme çalışmalarında ciddi bir yan etki yok." açıklamasını yaptı.
Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal,
"Üç aydır bilimsel ve etik olarak hazırlanıyoruz. Bu aşının bir standardı var, dünyanın her yerinde aynısı uygulanıyor. Bunu bitirince başka bir aşı gelecek.
Test sayısı ülkedeki hastalık yayılma hızına göre 13 bin sayısını hesapladık. Bugünlerde zatürre aşısı kuyruklarını görüyorsunuz. Zatürre pnömokok aşısı Covid'e karşı korumaz. Grip aşısı risk grubundakiler için önemli." dedi.
Üçüncü fazdaki deneme kapsamında aşının ilk dozu,
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki sağlık çalışanlarına gönüllülük esasına dayalı şekilde yapıldı. Enjeksiyon esnasında Çinli Sinovac şirketi de hazır bulundu.
Çin'den getirilen aşı 25 merkezde denenecek ve 10 gün içinde yaklaşık bin 300 sağlık çalışanına aşı yapılacak.
[embed]https://twitter.com/asianewsTR/status/1306215705805811712[/embed]
Hacettepe Üniversitesi'nde görevli Prof. Dr. Murat Akova iseşu açıklamalarda bulundu:
"Kullandığımız aşı, inaktive bir virüs aşısı. Burada virüs önce öldürülüyor. Bu bağışıklık sistemini iyi uyardığını bildiğimiz bir yöntem. Şu anda dünyada Faz 3 aşamasında 9 çalışma var ve bunların dördü inaktif aşı.
Türkiye'de 25 merkezde sürdüreceğiz ilk olarak Hacettepe'de başladık. Toplamda 13 bin kişiyi alacağız. Bunların bin 300'ü sağlık personeli olacak. Gönüllülere 14 gün arayla iki doz aşı uygulanacak. 28. ve 42 günlerde kontrol yapılacak. Aşının deneme çalışmalarında ciddi bir yan etki yok. Yan etkileri hafif kırgınlık ve baş ağrısı. Aşı altı aylık bir koruma bile sağlasa salgın zincirini kıracak."