Yayınlanma: 8 Haziran 2021 16:06
Güncellenme: 22 Kasım 2024 15:37
ABD’de yayınlanan bir canlı programa konuk olan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) danışmanı Metzl Fox, koronavirüs-Çin bağlantısına ilişkin çok konuşulacak itiraflarda bulundu.
Fox News'ta yayınlanan "America's Newsroom" isimli programda konuşan danışman Fox, "Burada karşılaştığımız sorun DSÖ değil. Sorun şu ki, Çinliler bugüne kadar örneklerin yok edilmesi için büyük bir örtbas işlemine giriştiler" dedi.
Sars-Cov-2 virüsünün hayvanlardan insanlara doğal olarak bulaştığına inanmadığını vurgulayan Fox, Covid-19'un Wuhan kentindeki bir viroloji laboratuvarından yanlışlıkla sızdığı teorisine inandığını savundu.
Koronavirüsün Mart ayında pandemi ilan edilmesinin hemen ardından Çinli Zhou Yusen isimli bir bilim insanının aşı için başvuruda bulunması ve bu bilim insanının sır ölümü, Covid-19’un laboratuvar üretimi olduğuna dair kuşkuları iyice artırmıştı.
Öte yandan Mayıs ayında ABD istihbaratından koronavirüsün kökenine ilişkin sızdırılan rapor neticesinde tartışma başlamıştı.
Söz konusu raporda salgının kentte yayılmadan kısa süre önce Wuhan Laboratuvarı'nda çalışan 3 araştırmacının virüs ve mevsimsel grip belirtilerine benzer şikayetlerle hastalanıp hastaneye başvurduğu iddia edilmişti.
ABD başkanı Joe Biden ise mart ayında istihbarattan koronavirüsün kökeninin araştırılmasını istediğini, raporun eline mayıs ayında ulaştığı konusunda yazılı açıklama yapmıştı.
Biden açıklamasında, "İstihbarat Topluluğundan, bizi kesin bir sonuca daha da yakınlaştıracak bilgileri toplama ve analiz etme çabalarını iki katına çıkarmalarını ve bunu bana 90 gün içinde rapor etmelerini istedim" ifadesini kullanmıştı.
Trump yönetimi virüsün yayılmasından dolayı Pekin'i suçlamış, ABD istihbaratının geçen yılın sonunda yayınlanan raporunda virüsün Wuhan'daki laboratuvardan çıkmış olabileceğine ilişkin bulgulardan bahsedilmişti.
Çin yönetimi bu iddiaları kesin bir dille yalanlarken, DSÖ’den görevlendirilmiş bir heyet virüsün söz konusu laboratuvardan yayıldığı iddialarının gerçekçi olmadığı sonucuna ulaştıklarını açıklamıştı.
Bu bilgilere ek olarak, geçen hafta Fauci'ye giden ve Fauci'den gelen binlerce sayfalık e-postanın yayınlanması ve bu mesajlarda 'virüs mühendisliği'nden bahsedilmesi Çin'i bir kez daha olağan şüpheli konumuna getirdi.