Çin: Vaka Sayısı Artıyor
Koronavirüs salgının başlangıç noktası Çin’de koronavirüs vaka sayısı 14 Nisan’dan bu yana en yüksek noktaya ulaştı. 2019’un aralık ayında Vuhan’da başlayan koronavirüsle mücadelenin ilk cephesi Çin’de salgın 2 ay sonra kontrol altına alınarak, uzun süren karantinanın ardından normalleşme çalışmaları başlatılmıştı.
Çin Ulusal Sağlık Komisyonu bugün yaptığı açıklamayla, 14 Nisan’da tespit edilen 89 vakanın ardından günlük olarak en yüksek vaka sayısına ulaşıldığını duyurdu. Komisyon tarafından kamuoyuna yapılan açıklamaya göre Çin’ de son 24 saat içerisinde 19’u yurt dışı kaynaklı olmak üzere toplam 57 Covid-19 vakası tespit edildi.
Koronavirüs Çin’in ardından İspanya ve İtalya başta olmak üzere neredeyse tüm Avrupa’da etkili olmuş ve on binlerce insanın ölümüne neden olmuştu. Alınan sıkı tedbirlerin sonucunda vaka sayısının azalmasıyla birlikte ise Avrupa’da da normalleşme çalışmaları başlatıldı. İspanya’nın 21 Haziran itibariyle Schengen ülkelerine sınırlarını açmaya hazırladığı bugünlerde Çin’den gelen haber 2.dalga endişesi yarattı.
Koronavirüs Güncel Durum
Johns Hopkins Üniversitesi verilerine göre, ABD en yüksek vaka sayısına sahip ülke olmaya devam ediyor. Siyahi Amerikalı George Floyd’un polis memuru tarafından boğazına bastırılarak öldürülmesi sonucunda başlayan protestolar, bugün başka bir siyahi gencin yine bir polis memuru tarafından öldürülmesi sonucunda şiddetlendi. Maske ve sosyal mesafe kurallarına uyulmaya çalışılsa da kalabalıkların büyük bir risk oluşturduğu ülkede vaka sayısı 2 milyonun üzerine çıktı. Covid-19 virüsünün neden olduğu hastalıklara bağlı olarak ülkede bugüne kadar toplam 115 bin 458 kişi hayatını kaybetti.
850 bin 514 vaka sayısıyla Brezilya, ABD’nin ardından ikinci sırada yer alıyor. Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun koronavirüs tedbirleri kapsamında uygulanan yasakları kişi hak ve özgürlüklerine saldırı olarak nitelendirmesi ve halkı kışkırtmasıyla birçok gösterinin düzenlendiği ülkede koronavirüs vakaları hızla arttı. Bugüne kadar toplamda 42 bin 720 kişi hayatını kaybetti.
Rusya ve Hindistan da, salgının en ağır yaşandığı Avrupa ülkelerini geride bırakarak, sırasıyla 3 ve 4’üncü sırada yer aldı.