Yayınlanma: 28 Mayıs 2020 13:37
Güncellenme: 23 Kasım 2024 05:11
Çin'le Hindistan arasında tartışma yaratan Himalayalar sınırına, iki ülkeden de yüzlerce asker gönderildi. ABD Başkanı Donald Trump ise iki ülkeye arabuluculuk yapmayı tavsiye etti.
Çin'le Hindistan arasında yaşanan Himalayalar sorunu kapsamında son haftalarda tansiyon daha da arttı ve iki ülke de bölgeye binlerce asker gönderdi. İki ülke askerleri arasında 5 ve 9 Mayıs'ta Pangong Gölü ve Kuzey Sikkim'de meydana gelen ve iki taraftan 100 kadar askerin yaralandığı olaylardan sonra Çin'in tartışmalı Ladakh sınır bölgesindeki bazı yerlere binlerce asker gönderdiği ve bir askeri üssünü büyütmeye başladığı iddia edildi.
Hindistan ordusunun Leh şehrinde konuşlu piyade tümeninden kimi taburların da "teyakkuz bölgelerine" gönderildiği ifade ediliyor.
ABD Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz gün iki ülkeye itidal çağrısı gerçekleştirdiğini ve Pekin'le Delhi arasında arabuluculuk yapmayı teklif ettiğini belirtti.
1962'de Çin'in Hindistan'ın kuzeydoğusuna girmesiyle meydana gelen ve Pekin'in askeri zaferiyle sonuçlanan Çin-Hindistan savaşında iki ülkeden toplam 2000'in üzerinde asker hayatını kaybetmişti. 4250 metre yükseklikteki dağlık bir bölgede bir ay devam eden savaştan sonra ateşkes anlaşması imzalanmış ve iki ülke, savaş öncesi sınırlarına geri gitmişti.
İngiltere'deki Guardian gazetesinde Hindistan'ın eski Pekin büyükelçilerinden, Delhi'deki Çin Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Aşkok K. Kantha, yaşanan gerginliğin sınırdaki normal durumlardan çok farklı olduğunu ifade etti.
Kantha, "Durum ciddi. Bu belli bir bölgeyle sınırlı değil. Çin bu defa daha saldırgan davranıyor. İki tarafın da az sayıda asker bulundurması gereken alana oldukça çok sayıda asker yolladı. Çin ya bölgede hak iddiasında bulunuyor ya da Hindistan'a hassas jeopolitik kapsamda daha özenli olması gerektiği mesajını veriyor" ifadelerini kullandı.