Dünyada ilk kez bir deney sayesinde gerçekleştirilen, embriyoların genlerini değiştiren Çinli bilim adamına 3 yıl hapis cezası verildi. Çin'de geçen sene dünyaya gelen Lulu ve Nana isimli ikiz bebeklerin daha anne karnındayken genlerini değiştiren Çinli bilim adamı He Jiankui yaklaşık 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
He'nin dünyada ilk kez uygulanan Crispr-Cas9 isimli gen değiştirme teknolojisi Çin ve dünya genelinde büyük bir tartışma konusu yaratmıştı.
Çin'in resmi haber ajansı Şinhua'ya göre, Şenzen'deki mahkeme, yasa dışı bulduğu bu uygulama sebebiyle He'yi yanı sıra 3 milyon Yuan (438 bin dolar) para cezasına da çarptırdı.
He'nin araştırma ekibinde yer alan iki kişi de daha hafif para ve hapis cezaları aldı.
[caption id="attachment_7921" align="aligncenter" width="565"]
He Jiankui, HIV virüsüne karşı bağışıklık sistemi geliştirmeleri için bebeklerin DNA'sını değiştirdiğini söylüyor.[/caption]
'Para ve şöhret için tıp alanında kırmızı çizgiyi aştılar'
Mahkemenin kararında bu tarz araştırmalar için izinleri olmadığı düşünülen sanıkların "şöhret ve para için tıbbi tedavi bilimsel araştırmalarla ilgili yasaları ihlal ettiği" belirtilerek, "Bilimsel araştırma ve tıp etiğinde kırmızı çizgileri aştılar" denildi. He ve ekibinin yaklaşık yedi embriyo üzerinde yaptığı deneyler tüm dünyada büyük yankı yaratmıştı.
Güney Şenzen Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde görevli olan He Jiankui, 2018'in Kasım ayında, genlerini değiştirdiği ikiz kız bebeklerin HIV virüsüne karşı bağışıklık kazanmalarını sağladığını söylemişti.
Ayrıca He, tüp bebek tedavisi süresince HIV virüsünün hücrelere girmesine izin veren ve bir protein oluşturan CCR5 genini devre dışı bıraktığını iddia etmişti.
[caption id="attachment_7922" align="aligncenter" width="553"]
Çin'de dünyanın "genetik tasarımlı" ilk bebeklerinin doğduğu iddia edildi.[/caption]
'İstenmeyen mutasyon tehlikesi'
Bu ayın başında MIT Technology Review Dergisi'nde kendine yer bulan bir araştırmada He'nin, deneylerinde istenmeyen mutasyonlara yol açmış olabileceği hakkında da büyük tartışma yazıları yazılmıştı.
Birçok uzman genlerle oynamanın erken veya ileri yaşlarda ne gibi sorunlara yol açabileceğinin kesin olmayacağını belirterek bu tür deneylerin sağlıklı bebekleri büyük bir tehlikeye atabileceği uyarısında konuşmalar yapmıştı.
'İnsan deneyi'
Genetik tasarım, bazı ülkelerde DNA'da yapılacak değişikliklerin gelecek nesillere aktarılabileceği ve diğer genlere zarar verilebileceği kaygısıyla kesinlikle yasak.
Birçok uzman ise "insan deneyi" olarak niteledikleri bu denemelerin çok riskli olduğunu söylüyor. Yapılan deneylerin zorluğunun yanı sıra, az sayıda insanın bu yeteneğe doğuştan sahip olduğu ekleniyor.