Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkarak tüm dünyayı etkisi altına alan
koronavirüs birçok kişinin ölümüne sebep olmaya devam ediyor. Koronavirüsün ardından bu kez de “hanta virüs” ortaya çıktı. Çin’de hanta virüs nedeniyle bir kişi hayatını kaybetti.
Hayatını kaybeden kişinin, otobüsle seyahat ettiği öğrenilince otobüste bulunan 32 yolcuya da hanta virüs için test yapıldı.
Çin hükümetiyle yakın diyalogları olduğu bilinen ve İngilizce yayın yapan
Global Times’ın haberine göre; Yunnan’dan Shandong’a otobüsle dönen bir kişi hayatını kaybetti. Yapılan testlerin sonucunda erkek yolcuda hanta virüs pozitif çıktı. Aynı otobüsle seyahat eden diğer 32 kişiye de test yapıldı.
Haberin duyulmasının ardından “hanta virüs” sosyal medyada büyük yankı uyandırdı.
Hanta Virüs Nedir?
Genellikle kemirgen hayvanlar, özellikle farelerden bulaşan ani böbrek yetmezliği gelişmesine neden olan ya da doğrudan kap üzerine etki ederek ölümle sonuçlanan ciddi bir virüs hastalığıdır.
Hanta Virüs İnsandan İnsana Bulaşmıyor
Hanta virüs, korona virüsün aksine insandan insana bulaşmıyor. Yapılan araştırmalara göre hanta virüsün bulaşması için kişinin bir kemirgenle ya da kemirgen dışkısıyla temas etmesi gerekiyor. Konunun uzmanları, sağlıklı bireylerin hanta virüs bulaştığında HPS (hantavirüs pulmoner sendromu) riski altında olduğunu vurguluyor. Virüsü taşıyan kemirgenlerin idrarı, dışkısı ve sekrestonları çevreyi ve ortam havasını enfekte edebilir.
Hanta Virüs Nasıl Bulaşır?
HPS, akciğerlere yerleşen ve insandan insana bulaşmayan bir virüs olsa da kişinin kemirgen dışkısına, idrarına veya kuluçka süresindeki larvalara temas ettikten sonra gözlerine, burnuna veya ağzına dokunması sonucunda bulaşıyor.
Kanada Halk Sağlığı Merkezi’nin araştırma sonuçlarına göre, hanta virüs yemek ya da tükürük yoluyla bulaşabiliyor. Sıçan ısırıkları ise hanta virüs için söylenen başka bir neden.
Hanta Virüs Belirtileri Nelerdir?
HPS’nin oldukça kısa bir kuluçka süresii bulunuyor ve hastalığın belirtileri 1-8 hafta arasında yaşanıyor.
Yüksek ateş, yorgunluk, şiddetli kas ağrıları, baş ağrıları, şiddetli baş dönmesi, karın ağrısı, ishal ve kusma ise hantavirüsün en yaygın görülen belirtileri arasında yer alıyor.
Geç belirtiler: Hastalığın başlangıcından 4-10 gün sonra, Hantavirüs Pulmoner Sendromu tablosu gelişir.Akciğer ödemi ve buna bağlı olarak öksürük, nefes darlığı gibi geç bulguları görülür.HFRS sendromu gelişmişse: Oliguri (idrar miktarında azalma) ve böbrek yetmezliği gelişir.
Nadiren geç tablo olarak kulak ağrısı, boğaz ağrısı gibi nadir semptomlar da görülebilir.