Çin’in Şulan Kenti Karantinaya Alındı
Şulan’da 11,
Vuhan’da 5 yeni vakanın tespit edilmesi, uzmanlar tarafından uyarısı yapılan 2.dalganın başladığına yönelik endişelerin artmasına neden oldu.
Rusya ve Kuzey Kore ile sınırı bulunan Çin’in Jilin eyaletindeki Şulan kenti, 11 yeni vakanın tespit edilmesi üzerine karantinaya alınarak yüksek riskli bölge ilan edildi.
Jilin Bölge İdaresi konu hakkında açıklamalarda bulunarak; 11 vakanın aynı aile üyeleri ve bu aileyle yakın temasta olduğu tespit edilen kişiler olduğu bilgisini verdi.
2019 yılının aralık ayında salgının ilk olarak ortaya çıktığı ve 76 gün süren karantinanın 8 Nisan’da kaldırıldığı Vuhan’da da yurt dışı kaynaklı olmayan 5 yeni vaka tespit edildi.
Endişe veren gelişmeler hakkında açıklamalarda bulunan Çin Ulusal Sağlık Komisyonu Sözcüsü Mi Feng, yeni vakaların sosyal mesafe kuralının önemini bir kez daha gösterdiğini ve tedbirin elden bırakılmaması gerektiğini ifade etti.
“Yüksek enfeksiyon oranlarına rağmen sınırlamaları hafifletmek için sabırsızlanan Batı, Asya'dan dersler çıkarabilecek mi?”
CNN, dünyanın farklı noktalarında, alınan tedbirlere bağlı olarak yaşanan gelişmelerin analizini yayınladı.
CNN’in analizinde aşağıdaki değerlendirmelere yer verildi;
“Salgında önlemlerin erken kaldırılmasının risklerine dikkat çekilerek "Çin'in verileri şüpheli bulunabilir ya da bu kadar büyük bir ülkede tüm vakaların tespit edilmesi zor olabilir. Fakat görece küçük ve sınırlarını daha rahat denetim altına alabilen bir ülke olan Güney Kore'nin salgınla mücadele politikası tüm dünyada örnek gösterilmişti" denildi:
Önlemlerin erken kaldırılmasının yaratabileceği riskleri ve kazanıldığı sanılan bir savaşın belki de yeni başlamış olabileceğini görmek için Singapur'a bakmak yeterli. Nisan başında ülkedeki vaka sayısı 2000'den azdı. Şimdi bu sayı 23.000'den fazla.
Salgının bu ülkelerden birkaç hafta sonra görüldüğü, yüksek enfeksiyon oranlarına rağmen sınırlamaları hafifletmek için sabırsızlanan Batı, Asya'dan dersler çıkarabilecek mi?
Yakın tarih tersini gösteriyor. Batılı hükümetler, Asya'da salgın büyürken küresel bir pandemiyle ilgili güçlü işaretler olmasına rağmen harekete geçmekte geç kaldı. Asya deneyimi ve yüz maskesi kullanımıyla ilgili tavsiyeler dikkate alınmadı.
Salgını yendiği düşünülen ülkeler bile vakaları kontrol altına alamazken, her gün binlerce vakanın görüldüğü bir ülke ne yapabilir? Yeni vakalardan böyle bir mesaj çıkarılmamalı. Çünkü bu ülkelerde salgın Şubat'ta zirveye ulaşmıştı ve kontrol altına almayı başardılar. Şimdi bu ülkeler yeni vakaları sınırlamaların erken kaldırılmaması ve savaştan vazgeçilmemesi konusunda bir uyarı olarak görüyor."