Çinko Eksikliği Nelere Yol Açar? Nasıl Tedavi Edilir?
Sağlığımız için son derece önemli bir mineral olan çinko eksikliğinde vücudumuzda bir takım sorunlar meydana gelir.
Vücudumuzda birçok hormonun
sağlıklı bir şekilde görev yapması için çinkonun belirli düzeyde bulunmasına bağlıdır.
Çinko eksikliği durumunda mineralin görev aldığı tüm biyolojik olaylarda aksama meydana gelir. Bu sebepten beslenme ile yeterli miktarda çinko alamayan kişiler mineral desteklerinden yararlanarak bu gereksinimi gidermelidir.
Yetişkin bireyler günde yaklaşık olarak 15-20 mg çinko mineraline ihtiyaç duyar. Vücutta depolanamayan çinko, eksikliği çabuk belirti gösteren bundan dolayı yaygın olarak görülen bir sağlık sorunudur.
Çinko eksikliğini gösteren bazı semptomlar şu şekilde sıralanabilir:
- Saç dökülmesi
- Bağışıklık sisteminin güçsüzlüğüne bağlı olarak sık geçirilen soğuk algınlıkları ve enfeksiyonlar
- İshal
- Ağız çevresi başta olmak üzere vücudun çeşitli kısımlarında deri dökülmeleri
- Yara iyileşmesinin gecikmesi
- Tırnak uzamasının yavaşlaması, tırnakların kırılgan ve çatlamaya eğilimli bir yapıda olması
- Cildin çeşitli bölgelerinde oluşan yaralar
- Açıklanamayan kilo kaybı
- Tat ve koku hislerinin azalması veya bu duyulara ilişkin anormallikler
- Odaklanma güçlüğü
- Sürekli uyku hali
- Çocuklarda büyüme ve gelişmenin yavaşlaması, büyüme geriliği
- Cinsel işlevlere ilişkin sorunlar ve infertilite (kısırlık)
Çinko Eksikliği Nelere Yol Açar?
Çinko mineralinin çok eksik olduğu durumlarda ishal, aşırı güç eksikliği, kısırlık, cinsel isteksizlik, bağışıklık sisteminde zayıflama nedeniyle çok sık enfeksiyon hastalıklarına yakalanma, hafıza bozukluğu, dikkat dağınıklığı, cilt yaralarında iyileşmede gecikme, sinir sistemi bozukluğu ve kulaklarda çınlama belirtileri ortaya çıkabiliyor.
Çinko Hangi Besinlerde Bulunur?
Yiyeceklerin doğal yapısında bulunan çinko mutlaka alınması gereken bir mineraldir. Diyetisyen Nil Şahin Gürhan çinko eksikliğinde tüketilmesi gereken besinleri şöyle sıralıyor:
- Haftada 2 gün kırmızı et yemelisiniz.
- Haftada 2- 3 gün balıktüketmelisiniz.
- Eğer alerjiniz yoksa her sabah 1 adet yumurta yemek, mükemmel bir besin desteği olarak düşünülebilir. Yumurta çinko alımı için önemli bir kaynaktır. Yumurta ayrıca kaliteli bir protein ve demir kaynağı olması, folik asit içermesi, doymamış yağ oranının yüksek olması sayesinde kilo vermek ve sağlıklı beslenme konusunda çok önemli yapı taşıdır.
- Tam buğday, tam tahıl, tam çavdar ekmeği yeterli beslenme ve çinko alımını tamamlar. Sağlıklı bir insan her gün en az 5 dilim tam tahıl ekmeği yemelidir. Beyaz ekmek, light ekmek ve kepekli ekmekte çinko miktarı yetersiz ölçüdedir. Öğünlerde ekmek yerine bulgur pilavı, makarna, tüketilebilir.
- Abartı, her zaman her yerde her durumda faydadan çok zarar getirir. Aşırı lif almak, kontrolsüz bir şekilde çok miktarda karışık bitki çayları kullanmak, aşırı ve kontrolsüz kalsiyum preparat olarak (hap olarak) almak çinkonun vücuda alımını engeller ve çinko yetersizliği oluşturur.