Yayınlanma: 12 Kasım 2021 14:43
Güncellenme: 22 Kasım 2024 21:30
Dünyanın en hızlı canlısı olarak kabul edilen Çitaların nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya.
Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından yayımlanan yeni bir çalışmaya göre, yaklaşık 100 sene önce 100 bin dolaylarında çitanın doğada yaşadığı ancak günümüzde bu rakamın 7 bine kadar gerilediği kaydedildi.
1975 yılında çitaları korumak adına onları bulundukları ülkeden dışarı çıkarmamak üzere çıkartılan uluslararası yasanın çita popülasyonunu korumak için yeterli olmadı belirtilirken, canlının son dönemde yaşadığı habitat kaybının nesil tükenmesinde en büyük etken olduğu vurgulandı.
Virginia'daki Smithsonian Koruma Biyolojisi Enstitüsü'nde çita yetiştirme programının yöneticisi Biyolog Adrienne Crosier, son dönemde özellikle Körfez ülkelerinde yaşayanların çitaları evcil hayvan olarak beslemeye başladıkları, dolayısıyla canlının doğal yaşamdaki sayısını azalttığı belirtildi. Crosier, çitaların üremesinin bu nedenle derinden etkilendiğini söyledi.
Crosier, “Çitalar ev canlısı değildir, evde üreyemezler” derken, “Evde besleyenler onları doğal yaşam alanlarından alıyorlar. Bu da sayılarının azalmasına neden oluyor” diye konuştu.
Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği’nin (IUCN) kırmızı listesinde 'savunmasız' olarak sınıflandırılan çitaların yalnızca yüzde 9’unun doğal yaşam alanlarında yaşadığı aktarılırken, halihazırda yaşayan yaklaşık 6 bin 800 çitanın büyük bir çoğunluğunun Afrika kıtasında yer aldığı belirtildi. Diğer etçil canlılara kıyasla yaşamak için daha geniş alanlara ihtiyaç duyan çitaların yapılaşma nedeniyle yaşam alanlarının kısıtlandığının altı çizildi.