Yayınlanma: 12 Kasım 2021 14:29
Güncellenme: 21 Kasım 2024 07:03
Küresel ısınma ve nihayetinde gelen iklim krizi, çağımızın en büyük sorunu. Her geçen gün daha fazla canlıyı etkileyen, deniz seviyesinin yükselmesine, canlı türünün yok olmasına neden olan, kavurucu sıcakların nihayetinde başlayan yangınların ve sel baskınlarının on binlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olan iklim krizi ile mücadele etmenin 7 yolu..
Fosil yakıtlar, sıcaklık artışları, tehlikeli iklim değişikliği için kritik seviye olan 1.5C ile sınırlandırılması için, hükümet düzeyinde ele alınması gereken konu olarak öne çıkıyor. Petrol, gaz ve özellikle kömür gibi fosil yakıtların yakılması, atmosfere karbondioksit (CO2) salarak ısıyı hapsediyor ve küresel sıcaklıkları yükseltiyor. Bu nedenle iklim değişikliğiyle mücadele için, fosil yakıtların kullanımının kısıtlandırılması ve buna bağlı olarak yer altından çıkarılmaması gerekiyor.
BM raporu, metan emisyonlarının azaltılmasının dünya için acil durumla mücadeleye önemli bir katkı sağlayabileceğini öne sürdü. Petrol çıkarma sırasında yanan doğalgazın önemli miktarda metan saldığı ve teknik düzeltmelerle önlenebileceği belirtiliyor. Metan salınımının bir diğer etkeni ise çöpler. Çöplük sahalarının başka bir büyük metan kaynağı olduğunun altı çiziliyor.
Elektrik ve ısı üretimi, küresel emisyonları herhangi bir sektörden daha fazla artırıyor. Küresel enerji sistemini fosil yakıtlara bağımlı bir sistemden temiz teknolojinin hakim olduğu bir sisteme dönüştürmek ve karbondan arındırmak, mevcut iklim hedeflerine ulaşmak için kritik önem taşıyor.
İklim değişikliği ile mücadele etmek için karada, denizde ve havada gezinmek için yakıt kullanımının değişmesi gerekmekte. Kamyonların ve otobüslerin, ideal olarak yenilenebilir enerji kullanılarak üretilen hidrojen yakıtı ile çalıştırılabileceği belirtilirken, bilim insanlarının uçaklar için yeni, daha temiz yakıtlar üzerinde çalıştıkları ve bununla birlikte yapılan uçuş sayısının azaltılması çağrıları bulunuyor.
2018 BM raporuna göre küresel sıcaklık artışını 1,5 santigrat derecenin altında tutmak için gerçekçi bir şansa sahip olmak için havadan karbondioksiti (CO2) çıkarmamız gerektiği belirtilmişti. Ormanlar küresel ısınma için kritik bir rol oynarken, toplu ağaç dikme faaliyetleri CO2 emisyonlarını dengelemede önemli bir yol olarak görülüyor.
Dünyanın çeşitli yerlerinde havadaki sera gazını temizleyen tesisler kurulmaya başlarken, yerleştirilen büyük fanlar havadaki karbondioksiti emerek küresel ısınmayla mücadelede kritik önem taşıyor.
Zengin ülkeler gelişmekte olan ülkelerin iklim değişikliğiyle mücadele etmesine ve uyum sağlamasına yardımcı olmak için 2020 yılına kadar 100 milyar dolar finansman sağlama sözü vermişti. Ancak bu söz tutulmadı. Özellikle koronavirüs pandemisi döneminde kömüre bağımlı birçok ülke ciddi enerji kıtlığıyla karşı karşıya kaldı. Yapılan araştırmalarda bilim insanları yoksul ülkelerin yeşil enerjiye doğru ilerlemelerine yardımcı olmak için sürekli finansal desteğe ihtiyaç duyacağına inanıyor.