Covid-19 Aşısı Olduktan Sonra Hastalananlar Dikkat!
Göğüs Hastalıkları Uzm. Prof. Dr. Şevket Özkaya Covid-19'un son seyri hakkında bilgilendirmede bulundu. Son dönemde hasta seyrinde bir değişim olduğunu söyleyen Özkaya, “Şu an 'Aşı oldum hastalandım' diyenlerin büyük bir kısmı 'subklinik' olarak virüsle enfekte iken aşı olan grubu oluşturuyor" dedi.
Göğüs Hastalıkları Uzm. Prof. Dr.
Şevket Özkaya, ‘
omicron’ varyantının ve aşılanmanın artmasıyla yeni sorunlar ile karşı karşıya olduklarını belirtti.
Son dönemde aşı olduktan sonra koronavirüse yakalanma şikayetlerinin arttığını söyleyen Özkaya şu ifadeleri kullandı:
"Özellikle vatandaşlarımızdan aşı olurken kendilerini iyi değerlendirmelerini istiyoruz. Ülkede hemen hemen herkeste subklinik yani şikayet yapmayan semptom vermeyen düzeyde de olsa virüs yükümüz var. Üzerine aşı olduğumuz zaman bu klinik aşikar hale geliyor ve doktora, hastaneye gelmekle sonuçlanıyor. Bunların bir kısmında gerçekten akciğer tutulumu da görüyoruz.
Eğer kendiniz halsiz, yorgun, kırgın hissediyorsanız ve yakın çevrenizde pozitif vakalarla temasınız varsa lütfen aşı olmadan önce kendinizi değerlendirin. Birkaç gün gözlemledikten sonra aşınızı olmanızı istiyoruz. Yoksa corona virüsüyle enfekte iken üzerine aşı olduğunuzda semptomatik hale geliyor ve özellikle iş gücü kaybı, panik hali oluyor. Hastalar “Aşı oldum, hasta oldum” kaygısı yaşıyorlar. Aslında öyle değil.
Ülkemizde hemen hemen herkeste subklinik semptom vermeyen düzeyde de olsa hepimiz bu virüsle karşılaşıyoruz. Üzerine aşı olduğumuzda aşının oluşturduğu hafif kırgınlık ve ateşle beraber hastalık ortaya çıkmaya başlıyor. Şu ana kadar bu kadar vakalar artmasına rağmen ölüm sayılarının az olmasını ve hastaneye yatışların azalmasını aşıya bağlıyoruz. Her seferinde şunu tekrarlıyoruz: Aşı emniyet kemeri gibidir. Sizi kaza yapmaktan ya da hastalıktan korumaz ama kaza yaptığınızda veya hastalığa yakalandığınızda hayatta kalmanızı sağlayacak."