Yayınlanma: 28 Mayıs 2020 15:29
Güncellenme: 15 Ocak 2025 08:17
Johns Hopkins Üniversitesi verileri, koronavirüs salgınında 26 Mayıs tarihiyle Türkiye'de ölüm yüzdesi 2,8 olarak gerçekleşti. Bu yüzde İngiltere'de 14,1. İtalya'da 14,3. Fransa'da 15,5. ABD'de ise 5,9 olarak dikkatleri çekti.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs salgınındaki ölüm yüzdelerine dair resmi sosyal medya üzerinden paylaşım yaptı. Johns Hopkins Üniversitesi'nin verilerini yayınlayan Koca, Türkiye'deki ölüm oranının 2.8 olduğunu ifade etti. Türkiye'nin dünya devi olarak görülen diğer ülkelere kıyasla ölüm oranındaki başarısı gururlandırdı.
Fahrettin Koca, ABD Dışişleri Eski Bakan Yardımcısı Matthew Bryza'nın açıklamalarına göre, "Ölüm yüzdeleri de Ankara'nın başarısını gözler önüneseriyor. Johns Hopkins Üniversitesi verilerine göre, 26 Mayıs tarihiyle Türkiye'de can kaybı yüzdesi 2,8. Bu oran İngiltere'de 14,1. İtalya'da 14,3. Fransa'da 15,5. ABD'de ise 5,9" şeklinde belirtti.
Matthew Bryza açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
Mart ayının başında, Türkiye'de tam anlamıyla bir sağlık çöküşünün olacağını düşünüyordum. Kimse koronavirüsü ciddiye almıyordu; işimdeki ve sosyal hayatımdaki neredeyse hiç kimse, salgının İran'a, İtalya ve İspanya'ya yayılan ciddi etkisini umursamıyordu. Ve ilk başta korkularım beni yanıltmadı. Türkiye'de vakalar yükselmeye başladı sosyal medyada hastalara yeterli alan olmadığını ilişkin haberler yayılıyordu. Fakat Türk hükümeti Nisan ayında ilk koronavirüs vakasının resmi olarak duyurmasından önce pandemi ile mücadele kapsamında 229 sayfalık bir plan yayınlamıştı.
Salgın Türkiye'de etkisini göstermeye başladığından beri Ankara bu plana bağlı bir şekilde devam etti. Yaşlılara ve gençlere sokağa çıkma kısıtlamaları ile kimi şehirlerde seyahat yasakları uygulandı.
Madrid, Lombardiya veya New York'tan farklı bir şekilde, Türkiye'nin sağlık sistemi salgın karşısında yenik düşmedi. Ayrıca, Türkiye ekonomisi Amerika Birleşik Devletleri'nde ve Avrupa'nın çoğu bölgesinde görülen yıkıcı etkilere kendisini kaptırmadı.