Yayınlanma: 3 Ağustos 2020 13:09
Güncellenme: 15 Ocak 2025 02:42
ABD'li bilim insanlarının gerçekleştirdiği son çalışmada, virüs kapmış insanların neredeyse yarısının T hücresi reaktivitesinin bulunduğu öğrenildi.
Kişileri, bakteriyel, viral, fungal, parazitik ve diğer istilacılar karşısında sağlıklı tutmakla görevli olan insan bağışıklık sisteminin iki ana bileşeni var. Bunlar, doğumdan bu yana gelen bağışıklık sistemi ve adaptif yani sonradan kazanılan bağışıklık sistemidir. Doğuştan gelen bağışıklık sistemi ilk savunma bölgesi olarak nitelendiriliyor.
Bazı kısımları, istilacı virüslerin içeri girmesini fiziksel bir şekilde engelleyen cilt ve mukozal özellikleri bulunuyor. Bunun yanında, iltihaplanma ve istilacı hücreleri ortadan kaldırma gibi durumlarda devreye giren kimi hücreleri, proteinleri ve kimyasalları kapsıyor. Doğuştan gelen bağışıklık sisteminin hızlı ve spesifik işlev göstermediği durumlarda adaptif bağışıklık sistemi işlemeye başlıyor.
Habertürk'ün CNN International'ı kaynak gösterdiği haberde, enfeksiyonu atmak amacıyla kullanılan tek silah antikorlar olarak görünmüyor. Bu kapsamda T hücresi dikkat çekiyor. Üç farklı tipi bulunan T hücreleri, bir enfeksiyonun ardından vücut tarafından ortaya çıkıyor. Enfekte olmuş konakçı hücreleri avlayarak ortadan kaldırıyor.
Araştırmacılar T hücresinin işlevini ise şu şekilde aktardı:
"Yararlı olup olmadıklarını bilmiyoruz, fakat yararlı olabileceklerini düşünmek mümkün gibi görünüyor. Bu, herhangi bir enfeksiyona yönelik tam anlamıyla koruma sağlayacaklarını düşündüğümüzden değil. Zaten kimi hücreler, virüsle daha iyi savaşabilirler ve bu sebeple hastaneye gitmek ya da yoğun bakım ünitesine girmek yerine yalnızca kötü bir soğuk algınlığına yakalanabilirsiniz''.
Bunun yanında araştırmacılar, asemptomatik kimi insanların bağışıklık sistemlerinin T hücresi reaktivitesi sebebiyle virüsü hızlı bir şekilde temizleyebileceği öngörüsünde de bulunuyor.