Danıştay 8. Dairesi ‘’Zeytinlik Katliamına Dur’’ Dedi
Danıştay 8. Dairesi tarafından, zeytinlik alanlarda maden faaliyeti yürütülebilmesine olanak sağlayan Maden Yönetmeliği hükmünün yürütmesini Zeytincilik Kanunu olarak bilinen, 3573 sayılı kanuna aykırı hükümler içerdiği gerekçesiyle durdurma kararı alındı.
Danıştay 8. Dairesi tarafından zeytinlik alanlarda maden faaliyeti yürütülebilmesine olanak sağlayan Maden Yönetmeliği hükmünün yürütülmesi durduruldu. Neden olarak ise Zeytincilik Kanunu olarak bilinen, 3573 sayılı kanuna aykırı hükümler kaydedildi. Danıştay kararı tüm çevreciler ve çevre grupları tarafından mutluluk ile karşılandı.
Resmi Gazete'de 1 Mart 2022 tarihinde yapılan düzenleme ile Maden Yönetmeliği'nde kritik bir değişiklik yapılarak madencilik faaliyetlerinin tapuda zeytinlik olarak kayıtlı alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda zeytin sahası üzerinde maden tesisi açılmasına olanak sağlamıştı.
Düzenlemenin iptali ve yürütmesinin durdurulması için Danıştay'da çok fazla dava yer almaktaydı. Danıştay 8. Dairesi, incelemesini tamamlayarak davayı esastan karara bağlayana kadar düzenlemenin 3573 sayılı Zeytincilik Kanunu'na aykırı hükümler içerdiği ve
kamu yararına aykırı olduğu gerekçesiyle yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.
Konu ile alakalı Greenpeace ekibi,
“Bugün güzel bir haberimiz var: Danıştay, zeytinlikleri elektrik üretimi için gerekli madencilik faaliyetine açan yönetmelik değişikliğinin yürütmesini durdurdu! Yasaya aykırı yönetmeliğin durdurulması ile zeytinlikleri tahrip edecek faaliyetlerin önüne geçildi. Yerel hareketlerin, yaşam savunucularının, sivil toplumun ve hukukçuların bir arada yürüttüğü kararlı mücadele ile zeytinin yüzü gülerken, kömür yatırımcılarının yasa dışı hayalleri suya düştü. Bugün iklim için, çevre için güzel bir gün. Kömürden çıkış kararını kutlayacağımız daha güzel günler de gelmeli” diye konuştu.