Depremde Sesli Görüşmeler İçin Bunu Yapın!
Depremde Sesli Görüşmeler İçin Bunu Yapın! İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ertuğrul Karaçuha, deprem gibi felaketler esnasında telefonla konuşarak haberleşmek yerine mesajlaşmayı tercih etmenin gerektiğini ifade ederek, ''Mesajlaşarak haberleşirsek şebekede yoğunluk olmaz ve ses kanalı şebekelerde kullanılabilir halde kalır. Bu da o an gerçekten ihtiyacı olan kamu kurum ve kuruluşlarının kriz esnasında sesli görüşme yapabilmesine olanak tanır.'' dedi.
İstanbul'da dün yaşanan 5,8 şiddetindeki depremin ardından telefon şebekelerinde sorun meydana geldi ve çok sayıda kişi sesli arama gerçekleştiremedi. Konuya dair açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Ertuğrul Karaçuha, depremin ardından şebekelerde problem meydana gelmesinin ana sebebinin, çok sayıda kişinin aynı anda sesli arama yapmaya çalışmasından kaynaklandığını ifade etti.
Deprem anında sarsıntılardan kaynaklı bazı santrallerde elektrik problemi yaşanmış veya sistemlerin kendisini kapatmış olabileceğini aktaran Karaçuha, "Bu durumlar gerçekleşme ihtimali olsa da düşük olasılığa sahip. Deprem sonrasında şebeke problemi yaşanması herkesin aynı anda sesli arama yapmaya çalışmasından kaynaklanıyor." şeklinde konuştu.
Karaçuha, sesli görüşmelerde problem yaşanmasına karşın WhatsApp aracılığı ile iletişimin devam ettiğine işaret ederek, şunları söyledi:
"Şebekelerde ses, veri gibi farklı kanallar bulunuyor. WhatsApp aracılığıyla sağlanan iletişim, ses kanalından farklı bir kanalda gerçekleşiyor. Bu nedenle sesli aramalarda problem yaşanırken WhatsApp'la yapılan haberleşmelerde şebeke bunu kaldırabiliyor. Deprem gibi kriz anlarında gerekli olmadıkça telefon görüşmesi yapılmamalı, mesajlaşma tercih edilmeli. Mesajlaşarak haberleşilirse şebekede trafik olmaz ve ses kanalı şebekelerde kullanılır hale gelir. Bu da ihtiyacı olan kamu kurum ve kuruluşlarının kriz anlarında sesli görüşme yapabilmesini sağlar.