Dermatoloji Uzmanı: Vücutta Sonradan Oluşan Benlere Dikkat!
Vücutta ben gelişiminin 30 yaşına dek sürebileceğini ifade eden
Dermatoloji Uzmanı Onur Çapkan, bilhassa 20 santimden fazla benlerin kanser tehlikesi bulundurmasından dolayı yakından ilgilenilmesi gerektiği konusunda uyardı.
Deriye renk veren melanosit adlı hücrelerin belli yerlerde bir araya gelip yoğunlaşması nedeniyle oluşan benler, doğuştan beri az sayıda bulunsa da seneler içerisinde bu sayı yükselebiliyor. Çeşitli hormonal değişimlerle birlikte ergenlik, gebelik gibi dönemlerde ben sayısı ve büyüklükleri değişkenlik gösterebiliyor.
Dermatoloji Uzmanı Onur Çapkan, bilhassa 20 santimden fazla benlerin kanser tehlikesi bulundurmasından dolayı yakından ilgilenilmesi gerektiği konusunda uyardı.
Genetik yatkınlık kapsamında, korunmasız yoğun güneş ışığına maruz kalan benlerin sayısını yükselebileceğini ifade eden Dermatoloji Uzmanı Onur Çapkan şu ifadeleri kullandı:
“Renk, boyut ve şekil gibi değişiklikler görülebilir. Fakat bu değişimler seneler boyunca ve çok yavaş görülmeye başlar. Yıllar içerisinde gerçekleşen bu minimal değişiklikler normal olarak görülür. Asıl dikkat edilmesi gereken son birkaç ay içerisinde aniden görülmeye başlayan benler ya da var olan benlerimizdeki hızlı gelişen değişiklikler olur.
Renk ve şekil simetrisi olmayan, düzensiz sınırlı, renk alacası ya da renk değişimi gösteren, 5mm’nin üzerinde, hızlı genişleyen ya da kabarıklaşan, kaşıntı, kanama ya da kabuklanmaya neden olan benler ilk olarak şüpheye neden olmaktadır.''
Kontrolsüz Güneşlenmeye Dikkat!
Çok sayıda beni olan kişilerin açık tenli, renkli gözlü, kızıl-sarı saçlı ya da kolaylıkla güneş yanığına sebep olabilen deri tipindeki kişiler olduğuna dikkat çeken Çapkan, “Uzun süreli korunmasız bir şekilde güneşe maruz kalmak, kişisel ve ailesel deri kanseri, bağışıklık sistemine etki eden güneşe duyarlılık oluşturan birçok genetik hastalıklar ve ilaçlar risk faktörleri olarak görülebilir. Korunmasız güneşlenme ve solaryumlar sonucuyla alınan ultraviyole ışınları derideki hücrelerin DNA’larında kalıcı zararlara neden olabilmektedir. Alınan zarar hücrelerde kontrolsüz bölünmeye neden olarak kötü huylu deri kanserlerinden olan melanoma ve yassı hücreli deri kanserine neden olabilir.
Güneşten iyi bir korunma sağlamak adına minimum 30 faktörlü koruyucu kremler sürülmelidir. Güneşe çıkmadan kremler 15-20 dakika önce kullanılmalı, 2-3 saatte bir yenilenmelidir. Deniz, havuz etkinlikleri ardından güneş koruyucu kremler tekrar kullanılmalıdır. Güneşin tam tepede olduğu 10.00-14.00 saatlerinde güneşlenmek tercih edilmemelidir.'' ifadelerini kullandı.