Yayınlanma: 8 Ocak 2021 20:14
Güncellenme: 21 Kasım 2024 12:17
Bilim insanları pandemi sürecinde artan mutsuzluğu dinginleyebilmek için dışarı çıkıp hava almayı önerdi.
Koronavirüs pandemisinin beraberinde getirdiği evden çalışma ve sosyal hayatın sıfırlanmasıyla dışarıda geçen vakit önemli ölçüde azaldı. İnsanlar hiç olmadığı kadar evlerinde vakit geçirmek zorunda kaldı.
İndyturk’te yer alan habere göre; yapılan yeni bir araştırmada dışarda harcanan vaktin azalması ve evden çalışma mutsuzluğu artırdığı saptandı.
Anglia Ruskin Üniversitesi'nin Avusturya'daki 286 kişinin katılımıyla düzenlediği çalışmada, dışarı çıkıp temiz hava almanın mutluluğu artırdığı gözlemlendi.
2020 Nisan ayında yapılan araştırma kapsamında kişilerin dış mekanlarda geçirilen vaktin duygusal etkisi incelendi.
02.01.2021 tarihinde ournal of Happiness Studies'de yayımlanan araştırma kapsamında günlük televizyon, bilgisayar ve akıllı telefon kullanım süreleriyle yalnızlık ve mutsuzluk hissi arasındaki ilişki de araştırıldı.
Araştırmanın eş yazarlarından Profesör Viren Swami, şu açıklamada bulundu:
Katılımcılar, evdeki hallerine kıyasla dışarıda çok daha mutlu hissettiklerini belirtti. Her şeyden bağımsız değerlendirildiğinde, ekran başında geçirilen süre arttıkça mutluluğun azaldığı gözlemlendi. Bir başka deyişle ekran başında geçirilen vakit, evde ya da dışarda olma farkı gözetilmeksizin benzer etki yarattı.
Bununla birlikte koronavirüste alınan tecrit önlemlerinin virüsü yavaşlatmakta başarılı olduğu ancak uzun dönemli tecritlerin bireyler üzerinde ruh sağlığı açısından risk yarattığı belirtildi.
Proseför, dışarıda fiziksel aktivitenin mutluluğu artıran önemli etkenlerden biri olabileceğini belirtirken; tek başına bunun belirleyici olmadığını, genel olarak dışarıda vakit geçirmenin ruh sağlığı açısından destekleyici olduğunun altını çizdi.