Yayınlanma: 29 Mayıs 2020 14:12
Güncellenme: 18 Ocak 2025 23:54
Ağaç diken drone kullanımı yapan birkaç startup gibi; şirket bu teknolojinin dünyanın biyolojik çeşitliliğini tekrar yükseltmek ve iklim değişikliği ile mücadele etmek adına kullanmak gibi iddialı düşüncelere sahip.
Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli, küresel ısınmayı 1,5 santigrat derece ile kısıtlamak adına 1 milyar hektarlık alana (yaklaşık bütün ABD’nin büyüklüğünde bir orman) ağaç dikilmesi gerektiğini belirtiyor. Yeni ağaçlar dikilirken şu anki ormanların da korunması şart. Fakat mevcut sistem iyi çalışmıyor.
Flash Forest kurucu ortağı ve strateji sorumlusu Angelique Ahlstrom “Tekrar ağaçlandırmayı kapsayan birçok farklı adım atılıyor. Fakat bunlara karşın, her sene net 7 milyar ağaç kaybı yaşanıyor.” ifadelerini kullandı.
Dronelar ağaç dikmekten ziyade daha kritik bir konu olan ağaçların ortadan kaldırılmasına bir çözüm bulamıyor. Fakat daha önce yok olmuş ormanları tazelemek adına dronelar kürek kullanan kişilerden daha hızlı ve ucuz bir şekilde faaliyete geçebiliyor. Flash Forest’ın teknolojisine göre, günlük 10.000 ila 20.000 tohum kapsülü ekebilir durumda. Teknoloji geliştikçe, iki pilotla günde 100.000 ağaç dikimi yapılabilecek.
Şu an Toronto’da sürdürülen ve British Columbia’daki başka bir dikim faaliyetinin ardından şirket senenin ilerleyen dönemlerinde Hawaii’de 300.000 ağaç dikme hedefiyle bir restorasyon çalışmasını başlatacak. Bunun yanında Avustralya, Kolombiya ve Malezya’da da ağaç dikme testleri düşünülüyor. Kimi durumlarda finansman ormancılık firmalarından, hükümetlerden ya da ağaçları tekrar dikmesi gereken madencilik firmalarından geliyor. Başka durumlarda ise startup, ürün satışlarını ağaç dikimi şeklinde bağışlayan firmalar ya da ağaç dikerek vergi indirimi alan bazı bölgelerdeki toprak sahipleri adına çalışıyor.
Ahlstrom, “Bu iş kapsamında hem hayırseverlik var; hem de bu, ağaç dikmek adına büyük bir gereksinim ve talep bulunduran sağlam bir iş modeli.” ifadeleri kullandı.