DSÖ: Virüsün Vuhan'daki Gıda Pazarından Yayıldığına Dair Kanıt Yok
Koronavirüs (Covid-19) salgınının kökenini araştırmak üzere Vuhan'a giden DSÖ heyeti, virüsün Vuhan'daki gıda pazarından yayıldığına dair kanıt olmadığını bildirdi.
Koronavirüs (Covid-19) salgınının kökenini araştırmak amacıyla Çin'in Vuhan kentine giden
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) heyetinden yeni haberler gelmeye devam ediyor.
Çin haber ajansı Xinhua'nın haberine göre, DSÖ heyetinden Rus uzman Vladimir Dedkov, koronavirüsün kökenine ilişkin yeni bir açıklama yaptı. Vuhan'daki gıda pazarında salgının yayılması için tüm koşulların uygun olduğunu belirten Dedkov, bunun virüsün oradan kaynaklandığı anlamına gelemeyeceğini ifade etti.
Ayrıca, Covid-19'un Vuhan Viroloji Enstitüsü laboratuvarından sızdığına dair iddialarını yalanlayan Dedkov, şunları kaydetti:
"Laboratuvar mükemmel bir şekilde donatılmış. Oradan bir şeylerin sızmış olabileceğini hayal etmek benim için zor."
Vuhan Viroloji Enstitüsü, 2002-2003 yılları arasında yaşanan Akut Solunum Yolu Sendromu (SARS) salgınından sonra yarasa koronavirüslerinin genetik bilgilerini içeren bir arşiv olması amacıyla kurulmuştu. 2019 Aralık ayında ilk kez Vuhan'da tespit edilen Covid-19 virüsünün de "bu laboratuvarda yapay olarak üretildiği ve yanlışlıkla dışarı çıktığı" iddialarına maruz kalmıştı. Bu iddialara karşı Çinli yetkililer, "Covid-19'un başka bir ülkede ortaya çıktığı ve ithal dondurulmuş deniz ürünleriyle ülkeye geldiğine" dair bazı iddialar ortaya atmış ancak bu iddialar kanıtlanamamıştı.
Çin, Soruşturma Taleplerini Kabul Etmemişti
Çin, ABD yönetiminin virüsün kökenine ilişkin soruşturma başlatılması taleplerini kabul etmemiş; Avustralya hükümetinin de Nisan 2020'de DSÖ'ye uluslararası soruşturma çağrısı yapmasının ardından bu ülkeye ihracat kısıtlamaları koymuştu.
Bu gelişmelerden sonra Çin üzerindeki baskı artınca ABD, Avustralya, Almanya, Japonya, İngiltere, Rusya, Hollanda, Katar ve Vietnam'dan uzman ve araştırmacılardan oluşturulan heyet, önce ocak ayı başında Çin'e gitmiş fakat Çin hükümetinin "geçerli vizelerin alınmadığı" gerekçesini sunması yüzünden geri dönmek zorunda bırakılmıştı.
Sonraki süreçte izinler alınmış, 14 Ocak'ta özel uçakla kente gelen heyet 14 gün karantinada kalmış ve bu sürede Çinli yetkililerle çevrim içi toplantılarla görüşülmüştü. 29 Ocak tarihinde sahada çalışmaya başlayan heyet, ilk vakanın saptandığı Vuhan'daki deniz ürünleri gıda pazarının yanı sıra Hubey Çin ve Batı Tıbbı Bütünleşik Bölge Hastanesi, Vuhan Jinyintan Hastanesi, Hubey Eyaleti Hastalık Kontrol Merkezi ve Hayvan Hastalıkları Merkezinde incelemelerde bulunmuştu.
Çin ilk kez, 31 Aralık 2019'da Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde "kaynağı bilinmeyen gizemli solunum yolu hastalığının" ortaya çıktığını DSÖ'ye bildirmişti.
Kaynak: AA