Dünya Koronavirüsün Getirdiği Yeni Düzene Nasıl Uyum Sağlıyor?
Aralık ayında Çin'de başlayan koronavirüs salgını mart ayında pandemi ilan edildi ve 8 ay gibi bir sürede yaklaşık
23 milyon kişiye bulaştı. Salgının temas ile bulaşması, hayatımızın pek çok alanında düzenlemeye gidilmesine neden oldu. Tedavisi bulunamayan koronavirüse karşı pek çok ülke sosyal mesafe uygulamalarını hayata geçirdi.
Özellikle kalabalık ortamda yayılımının artmasından dolayı ülkelerin koronavirüse alışma sürecinde pek çok işletme evden çalışma modeline geçti. Bu süreçte e-ticaret zirveyi gördü. Normalleşme süreci ile birlikte ise okullar, restoranlar ve kalabalık işletmeler sosyal mesafeyi uygulamak için kendilerine has yaratıcı yöntemler kullanmaya başladı.
İşte o ülkeler ve o yöntemlerden bazıları:
Çin
Çin’in Cıciang eyaletine bağlı Hangcou kentinde bulunan Yangcıng İlkokulunda salgın tedbirleri çerçevesinde eğitimini sürdüren öğrenciler için bir metrelik sosyal mesafe şapkaları üretildi. Maske takmanın zorunlu olduğu okulda, kartondan yapılan bu şapkalar çocukların birbirlerine bir metreden fazla yaklaşamamalarına neden oluyor.
Kentteki başka bir okulda ise öğrenciler sosyal mesafeyi korumak için bir metre uzunluğunda kanat taktı.
Tayland
Ülkedeki bir kreşte öğrenciler okulda maske takmalarının yanı sıra kendilerine ayrılan yaklaşık bir metrekarelik alanda şeffaf plastik kutular içinde eğitimlerini sürdürüyor. Benzer bir uygulama Endonezya’nın Orta Java eyaletinde bir okulda uygulanıyor. Öğrencilerin öğretmenleriyle yüz yüze eğitim yapmalarını sağlamak için bulunan yöntemde sınıflarda sosyal mesafenin korunmasının yanı sıra her öğrenci kendisi için ayrılmış şeffaf plastik kutunun içinde ders çalışıyor.
Öte yandan başkent Bangkok’da bir restoran sosyal mesafeyi sağlamak adına her masaya bir kişinin oturabilmesi için masanın diğer tarafına kağıttan yapılmış ejderha yerleştirmekle çözüm buldu.
Almanya
Bir restoran zinciri müşterilerini yaklaşık bir metre genişliğindeki "sosyal mesafe tacı" ile ağırlıyor. Bu sayede müşteriler yemek yerken birbirine bir metreden fazla yaklaşamıyor.
Fransa
Paris'te bulunan bir restoran ise müşterilerinin aynı masada yemeklerini tüketmesine izin versede, masaya oturan müşteriler şeffaf plastikten imal edilen abajur veya kozaya benzer eşyaları giyiyor. Müşterilerin alıp verdiği nefeslerin kendi kozalarında kalması ve diğer insanlara ulaşmaması sağlanıyor.
ABD
Maryland eyaletine bağlı Ocean kentinde de bir restoran, imal ettirdiği tek kişilik masalar ve masaların etrafını çevreleyen, araçların iç lastiğine benzer balonumsu yapılarla sosyal mesafeyi korurken, iki masa birbirine en fazla 2 metre yaklaşabiliyor.
Washington eyaletinde ise kentinde ise bir restoran masanın boş kalması gereken sandalyelerine plastik manken koyuyor. Mankenlerle insanların yemek yerken kendini rahat hissetmesi hedefleniyor.