Yayınlanma: 12 Mayıs 2021 17:11
Güncellenme: 18 Ocak 2025 11:39
Dünya Sağlık Örgütü'nün yeni tip koronavirüs salgınındaki rolünü incelemek üzere kurulan bağımsız panel salgına ilişkin raporu açıkladı.
Eski Liberya Devlet Başkanı Ellen Johnson Sirleaf ve eski Yeni Zelanda Başbakanı Helen Clark'ın eş başkanlığını yaptığı, "Salgın Hazırlık ve Müdahale Bağımsız Paneli" raporunda, DSÖ'nün salgında aldığı kritik kararlar eleştirildi.
Rapor kapsamında Dünya Sağlık Örgitü’nün ortaya çıkan salgına ilişkin 30 Ocak 2020'de, "uluslararası kamu sağlığı acil durumu" ilan etmesinin geç alınmış bir karar olduğuna işaret edildi. Buna ek olarak, DSÖ’nün koronavirüsü pandemi olarak ilan etmek için 11 Mart 2020'ye kadar beklemesine de tepki gösterildi.
Raporda; "Panel (2020) şubat ayını salgının önlenmesi için kaybedilen bir fırsat olarak görüyor. Çünkü pek çok ülke virüsü kontrol altına almak için daha sıkı önlemler almak yerine bekleyip görmeyi tercih etmişti." İfadelerine yer verildi.
Bununla birlikte pandemiye hazırlık ve mücadele için yeni bir sisteme ihtiyaç duyulduğu belirtilen raporda; "Covid-19 küresel bir felaket olmaya devam ediyor. Daha da kötüsü, bu önlenebilir bir felaketti. Bu nedenle panelin tavsiyeleri acil ve hayati önem taşımaktadır.” denildi.
Küresel liderlerin salgın karşısında pasif kaldığı eleştirilirken, salgınla mücadelede eşitsizliklerin şiddetlendiğine de vurgu yapıldı.
Panel Eş Başkanı Clark, Covid-19'un her gün binlerce can almaya devam ettiğini ve açtığı sosyal ve ekonomik yaraların çok derin olduğunu vurgulayarak "Panelimiz bu salgının önlenebilir bir felaket olduğuna inanıyor." ifadesini kullandı.
Sirleaf da Covid-19 salgınının zamanında tedbirler alınsa "önlenebilir bir felaket" olduğu görüşüne katıldığını belirtti.