Pandemi Çocuklarda Küresel Ruh Sağlığı Krizine Yol Açtı
Koronavirüs pandemisinin etkileri üzerine DSÖ tarafından yürütülen yeni bir çalışma sonucunda pandemi sürecinde okulların kapalı kalması ve sokağa çıkma yasağı gibi etkenler çocuklar üzerinde küresel ruh sağlığı krizine yol açtı.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yürütülen yeni bir çalışmaya göre, pandemi döneminde okulların kapalı kalması çocukların ruh sağlığını derinden etkiledi.
NTV’den aktarılan habere göre, karantinaların küresel ruh sağlığı krizine neden olduğu belirtilirken, özellikle gençler için zihinsel sağlık sonuçlarına yol açtığı kaydedildi.
DSÖ’nün tahminlerine göre ise bir milyar insan karantina nedeniyle dörtte bir oranında daha fazla zihinsel sağlık bozukluğu yaşıyor.
Çocuklar arasında ise 'potansiyel olarak okulların kapanmasının derin etkisini yansıtan' daha ciddi bir artış var.
Söz konusu rapora göre Covid-19 kısıtlamaları 'sosyal izolasyon, kopukluk ve geleceğe dair belirsizlik' duygularının önünü açtı.
En Yaygın Anksiyete ve Depresyon
Bu süreçte en çok görülen
zihinsel sağlık sorunu ise anksiyete ve depresyon. Söz konusu raporda şu ifadeler yer aldı:
"Örneğin, Covid pandemisi sırasında uygulanan kısıtlamalar, sosyal izolasyon, kopukluk ve gelecekle ilgili belirsizlikten kaynaklanan stres, endişe veya depresyon dahil olmak üzere birçok kişi için önemli zihinsel sağlık sonuçları doğurdu”
Rapora göre, genç yaş grupları yaşlılara göre daha büyük bir değişikliğe şahit oldu. Raporda; Bazı çocuklar ve ergenler için evde kalmaya zorlanmak, akıl sağlığı sorunları için bilinen risk faktörleri olan aile stresi veya istismar riskini artırmış olabilir” ifadelerine yer verildi.