Yayınlanma: 21 Haziran 2022 17:55
Güncellenme: 22 Kasım 2024 08:47
Yaşları 19 - 59 arası değişen 111 kişiye yapılan araştırmada, haftanın 7 günü katılımcılardan akıllı telefonlarına sesli günlük kaydetmeleri istendi.
Sohbet robotu tarafından günün nasıl geçtiğine dair 4 soruya cevap vermeleri istenen katılımcılar, günlük iş stresleri ve algılanan stres seviyeleri hakkında bir dizi günlük ölçümü tamamladılar.
Araştırma sonucunda ise katılımcıların gerginlik seviyeleri yüksek olduğunda hızlı ve yoğun konuştukları keşfedildi.
Araştırma yazarlarından Dr Markus Langer konuya yönelik yaptığı açıklamada, stresin sempatik sinir sistemini harekete geçirdiğini bu durumun da kortizol ve adrenalin gibi hormonların üretimine sebep olduğunu söyledi. Bu durum ise sesin yoğunlaşmasına sebep oluyor.
Öte yandan araştırmacı ekip, insanların stres düzeylerini takip etmek için ses kayıt teknolojilerinden yararlanılabileceğini söylüyor ve şöyle devam ediyor:
“Akıllı telefonlarda ve akıllı hoparlörlerde, örneğin Amazon’un Echo’sunda giyilebilir teknolojilerin ve mikrofon sensörlerinin yaygınlığı göz önüne alındığında, insan stres seviyeleri hakkında fikir veren ses verilerini toplamak mümkün olabilir.”
Stresin sağlığa olan olumsuz etkilerini de belirten araştırmacılar, söz konusu bulguların stresin yol açacağı sağlık problemlerinin erken tespitinde kullanılabileceğini söyledi.
Kaynak: 1