Avustralyalı genç, alışılagelmiş plastik ürünleri daha sürdürülebilir bir altertanifle değiştirebilmek için dahiyane bir fikir geliştirdi. 17 yaşındaki Angelina Arora, örümcek ağından elde ettiği proteini, karides kabuğı ile birleştirerek sadece 33 günde çözülerek doğaya karışan bir plastik türü geliştirdi. Bu icadı sayesinde bilim insanı olarak tanındı.
Sydney’de lise öğrencisi olan Angelina Arora “Bir okul bilimi projesi için, mısır nişastasından plastik bir torba yaptım, ama işe yaramadı çünkü suda çözünürdü, bu da yiyeceklerimizin yere düşmesi anlamına geliyor ve aynı zamanda değerli gıda kaynaklarını alıp götürüyor.” ifadelerini kullandı. Yaptığı konuşmanın devamında "O zaman balık dükkanında akşam yemeği için karides alıyordum ve karides kabuklarının plastik gibi göründüğünü fark ettim. Laboratuvara geri döndüm ve onları tam olarak neye benzettiklerini düşündüm.” dedi.
Şu an 17 yaşında olan Angelina
TED konuşmalarında yer alan genç isimlerden biri oldu.
Birçok insan Angelina Arora’nın malzeme mühendisliği alanında ilerleyeceğini düşünse de, tıp için yüksek hedefleri olduğunu belirten genç dahi “Victor Chang nihai rol modelim” diyor. “Korkusuzdu. Tıbbi araştırmalarda doktor olmak istiyorum” ifadelerini kullandı.
Buluşu ona BHP Bilim ve Mühendislik Ödülü’nü kazandırmadan önce
National Geographic tarafından "16 yaşında dünyayı değiştiren" olarak dünyaya tanıtıldı. Aynı zamanda geçen yıl Avustralya Coğrafya Derneği’nin Genç Koruma Uzmanı seçildi.
Ürününün Kullanılması İçin Süpermarketlerle Görüşüyor
News.com.au'ya yaptığı açıklamada icadının süpermarketlerde yer alması için görüşmelere başladığını açıklayan Angelina, bunun yanı sıra patent alma gibi yasal yönleri hala kesinleştiriyorum ancak nihai bir prototip ürettiğim ve plastikleri ticari olarak dağıtmak için üretmeye hazır olduğum aşamadayım” dedi.
Angelina’nın ürettiği bu plastik türü normalden 1.5 milyon kat daha hızlı çözülerek doğaya karışıyor ve diğer plastiklerin aksine bu plastiğin üretilmesi pahalı değil. “Şu anda şirketler ve üreticilerle görüşüyorum ve yanıtlar olumlu görünüyor” diyen genç dahi, plastiğin şeffaf, sert, esnek ve dayanıklı olduğu için her türlü ambalajlamada kullanılabileceğini belirtti.
Sydney'de lise öğrencisi olan Angelina Arora, örümcek ağından elde ettiği proteini, karides kabuğu ile birleştirerek sadece 33 günde çözülerek doğaya karışan bir plastik türü geliştirdi.