Yayınlanma: 30 Haziran 2023 17:05
Güncellenme: 21 Kasım 2024 06:32
2011 yılında UNESCO'nun Filistin'i üye devlet olarak kabul etmesinin ardından ABD ve İsrail, fonlamayı kesme kararı almıştı. Eski ABD Başkanı Donald Trump ise, İsrail'e karşı önyargı ve yönetim sorunlarını bahane ederek 2017'de ABD'nin tamamen UNESCO'dan çekildiğini açıklamıştı.
ABD, uzun süren müzakerelerin ardından Dışişleri Bakanlığı ve UNESCO temsilcileri arasında yapılan görüşmeler sonucunda geri dönme planını kabul etti. Bu şekilde ABD, UNESCO'ya tekrar katılmış oldu. ABD'nin, 600 milyon dolardan fazla olan ödenmemiş borcunu ödemeyi planladığı da açıklandı. Aralık 2020 itibarıyla ABD'nin UNESCO'ya olan yaklaşık 616 milyon dolarlık üyelik aidat borcu olduğu bildirildi.
195 ülkeden oluşan UNESCO, amacını "Küresel barışa katkıda bulunarak eğitim, bilim ve kültür alanlarında reformları teşvik etmek ve işbirliklerini geliştirmek" şeklinde tanımlamaktadır.
2011 yılında Filistin'in UNESCO üyesi olarak kabul edilmesinden sonra ABD, Filistin'in dahil olduğu uluslararası kuruluşlara mali destek sağlayamayacağını ve yasalarının buna izin vermediğini belirterek UNESCO'ya yönelik fon akışını kesmişti.
ABD'nin fonlama durdurma kararı öncesinde, UNESCO'nun bütçesinin yüzde 22'sini ABD karşılıyordu. ABD'nin fonlama durdurma kararının ardından 2013 yılında, ABD ve İsrail UNESCO'daki oy kullanma haklarını kaybetmişti.