Yayınlanma: 23 Ocak 2024 14:26
Güncellenme: 18 Ocak 2025 12:29
Son günlerde dünya genelinde dikkat çeken bir konu olan zombi virüsleri, Fransa'nın Aix-Marseille Üniversitesi'nden genetik profesörü Jean-Michel Claverie'nin yaptığı önemli bir keşifle daha da endişe verici bir boyuta ulaşıyor. Profesör Claverie, Kuzey Kutbu'ndaki Permafrost'tan alınan örnekleri incelediğinde, donmuş topraklarda bulunan antik zombi virüslerinin hala bulaşıcı olabileceğini ortaya koydu. Bu durum, Kuzey Kutbu'ndaki donmuş toprakların erimesiyle ortaya çıkacak olan antik virüslerin, küresel bir salgını tetikleyebileceği endişesini beraberinde getiriyor.
Methuselah mikropları olarak da bilinen zombi virüsleri, kuzey yarımkürenin yaklaşık yüzde 20'sini kaplayan donmuş topraklarda on binlerce yıl boyunca canlı kalabiliyor. Profesör Claverie, donmuş toprakların soğuk, karanlık ve oksijensiz olmasının, biyolojik materyallerin mükemmel bir şekilde korunmasına olanak tanıdığını belirtti. Bu virüslerin, modern insanların tarih öncesi atalarından bile önce ortaya çıktığı ve bağışıklık sistemlerinin bu mikroplarla hiç temas etmediği düşünüldüğünde, antik zombi virüslerinin gerçek bir tehdit oluşturabileceği vurgulanıyor.
Erasmus Tıp Merkezi'nden virolog Marion Koopmans da benzer bir uyarıda bulunarak, donmuş topraklarda yatan virüslerin bilinmeyen salgınları tetikleyebileceğine inandığını ifade etti. Bilim insanları, antik patojenlerin modern dünyaya yayılması riskinin uzun süredir üzerinde durdukları bir konu olduğunu ve bu tür salgınlarla mücadele etmenin son derece zor olacağını vurguluyor.