Yayınlanma: 23 Ocak 2024 10:33
Güncellenme: 21 Kasım 2024 16:45
Yapılan araştırmalar, kış aylarında horlamanın artabileceğini gösteriyor. Bir uyku uzmanı, herkesin daha iyi bir uyku çekmesine yardımcı olacak 30 saniyelik bir dil egzersizi paylaşıyor.
Geçen yıl yayınlanan bir araştırma, horlamanın kış aylarında çeşitli nedenlerle artabileceğini ortaya koydu; bunlar arasında çevresel hava kirliliğinin artması, daha uzun süre kapalı mekanlarda bulunma nedeniyle ikinci el dumanla daha fazla temas, viral enfeksiyon sezonunun zirveye ulaşması ve kış aylarında kilo alımı bulunuyor.
"Araştırmacılar bulgularında, 'Horlama, boyundaki yağ birikiminden kaynaklanabilir ve bu da soluk borusunu daraltabilir'" diye açıklıyor. Martin Seeley, İngiltere'nin çevrimiçi yatak perakendecisi MattressNextDay'in CEO'su, horlayanlara gece rutinlerine 30 saniyelik bir dil egzersizi eklemelerini öneriyor.
Ağzınızı kapatın ve dilinizi bir yönde 10 kez hareket ettirin, ardından başka bir yönde 10 kez ve son tur için üçüncü bir yönde hareket ettirin, diyor. The Mirror gazetesine bu hafta açıklamalarda bulunduğu gibi, iddia ediyor ki horlayanlar sadece üç gecenin ardından %59'luk bir semptom azalması görecekler.
Martin Seeley, uyku uzmanı ve İngiltere'nin çevrimiçi yatak perakendecisi MattressNextDay'in CEO'su, horlayanlara gece rutinlerine 30 saniyelik bir dil egzersizi eklemelerini öneriyor. Geçtiğimiz ay, Seeley T3.com'a, bir İngiltere tüketici yaşam tarzı sitesine, horlayanlar için birkaç başka öneride bulundu.
Bu öneriler arasında alerji karşıtı bir yastığa geçiş yapmak, süt içeren gıdalardan kaçınmak, yanınızda tenis topuyla uyumak için yatmak, yatmadan önce sıcak bir duş almak ve alkolü bırakmak bulunuyor.
Sleep Foundation da dil, yüz kasları ve boğazı güçlendirmek için birkaç egzersizi paylaştı. Horlama neredeyse evrensel bir durumdur. Yapılan çalışmalar, yetişkinlerin %45'inin zaman zaman horladığını, %25'inin ise alışkanlık haline getirdiğini gösteriyor; bu durum genellikle kilolu ve yaşlı insanların daha fazla etkilendiği bir durumdur.
Horlamanın, diyabet, hipertansiyon ve diğer hastalıkların gelişimine katkıda bulunduğu bulunmuştur. Ayrıca, uyku apnesi belirtilerinden biridir; bu durumda solunum uykuda birçok kez durur ve başlar.
Ulusal Yaşlanma Konseyi'nin raporuna göre, yaklaşık 39 milyon Amerikalı yetişkin obstrüktif uyku apnesine sahiptir. Kuruluş, horlamanın uyku apnesi hastalarının %94'ünde görüldüğünü belirtiyor.