Yayınlanma: 15 Mayıs 2023 14:29
Güncellenme: 18 Ocak 2025 22:59
14 Mayıs seçimleri yaklaşırken The Economist dergisi, "Erdoğan'ın gitmesi gerekiyor" şeklinde bir kapakla okurlarının karşısına çıktı. Dergi aynı zamanda seçim sonuçlarına da büyük bir yer ayırdı. Haberde, "Erdoğan için kesin bir zafer olmasa da, muhalefetin hayal edebileceği en kötü sonuçdu. Millet İttifakı'nın adayı Kılıçdaroğlu, yalnızca %45 oy alarak hayal kırıklığına uğradı. Bu oy oranı, hem anketçilerin hem de Kılıçdaroğlu'nun beklediğinden çok daha düşük kaldı" ifadeleri kullanıldı.
The Economist'in, 14 Mayıs seçimlerine az bir süre kala "Erdoğan'ın gitmesi gerekiyor" şeklinde bir kapak kullanması büyük tartışmalara neden oldu. Bu durum Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tepkisini çekti ve sosyal medya hesabından bir paylaşım yaparak, "Küresel güçlerin manipülasyon aracı olan dergilerin kapaklarıyla iç siyasetimizin yönlendirilmesine ve millî iradeye gönderme yapılmasına izin vermeyeceğiz. Türkiye Yüzyılı vizyonuyla tüm bu diplomatik başarıları zirveye taşıyacağız" şeklinde açıklama yaptı.
Dün, Türkiye'de gerçekleşen seçimlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan, diğer adayları geride bırakarak oyların %49.42'sini aldı. The Economist ise seçim sonuçlarını internet sitesinde öncelikli olarak paylaştı. Dikkat çeken bir nokta olarak, The Economist seçimlerin ikinci tura kalma olasılığını da 50+1 kuralıyla değerlendirdi.
The Economist'in habere göre, seçim sonuçlarına göre Erdoğan için tam anlamıyla bir zafer olmasa da, muhalefet açısından en kötü sonuç olduğu belirtiliyor. Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yalnızca %45 oy alması, hem anketörlerin hem de Kılıçdaroğlu'nun beklentilerinin çok altında kaldığı vurgulanıyor.
Short of an outright victory for Turkey’s authoritarian leader, Recep Tayyip Erdogan, it was the worst result the country’s opposition could have imagined https://t.co/wvPT1D8ZZ9
— The Economist (@TheEconomist) May 15, 2023