Koronavirüs Aşısında Heyecanlandıran Gelişme
Yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısını bulmak için tüm ülkeler adeta yarış halinde. Aralık 2019'da Çin'de ortaya çıkan
koronavirüs sebebiyle tüm dünyada 476 bin 911 kişi hayatını kaybetti. Tedbirlerini adım adım gevşeten ülkelerde vaka artışlarıyla beraber ikinci dalga konusu da gündeme geliyor. Vaka sayılarının tekrar artışa geçiyor olması da aşı çalışmalarının hız kazanmasına neden oldu.
İngiltere'de
Imperial College London Üniversitesinde geliştirilen bir aşı, insanlar üzerinde test edilmeye başlandı. Hayvanlar üzerinde uygulanan aşıdan olumlu sonuç alınmasının ardından insanlara uygulanma aşamasına geçildi. Yapılan açıklamada deneme aşamasındaki aşının bir deneğe düşük dozda uygulandığı belirtilirken ikinci dozun 4 hafta sonra uygulanacağı söylendi. Aşı ilk aşamada 15 gönüllü üzerinde test edilecek. Planlanan takvime göre aşının birinci ve ikinci aşamalarında toplam 300 sağlıklı birey üzerinde test edilmesi düşünülüyor. Başarılı olunması durumunda üçüncü aşamada gönüllü sayısı 6 bine çıkacak.
Çalışmalara katılan bir gönüllü yaptığı açıklamada,
''Bir aşı olana kadar işlerin normale dönmesinin muhtemel olmadığını anladım. Bu nedenle bu ilerlemenin bir parçası olmak istedim.'' şeklinde konuştu. Ribo Nükleik Asit (RNA) temelli aşı, Covid-19'un insan hücrelerine tutunmasını sağlayan çivi proteinini vücutta sentetik olarak çoğaltarak virüse karşı bağışıklık tepkisi uyandırmayı amaçlıyor.
Klinik denemler 3 aşamada yapılıyor. İlk aşamada az sayıda gönüllüye uygulanan aşının güvenli olup olmadığına bakılıyor. İkinci aşamada güvenli olduğu doğrulanan aşı daha çok kişiye uygulanıyor, yan etkileri gözlemleniyor. Üçüncü aşamada ise aşı birkaç bin denek üzerinde deneniyor. Süreç uzun zaman alabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, 24 Haziran itibarıyla Covid-19'a karşı 125 aşı adayı klinik öncesi geliştirme aşamasında, 16 aşı adayı ise klinik deneme aşamasında bulunuyor.