Kovid-19 İspanya: OHAL 9 Mayıs’a Kadar Uzatıldı
Avrupa’da en çok vakanın görüldüğü İspanya’da, 14 Mart’ta ilan edilen OHAL, 9 Mayıs’a kadar uzatıldı. Başbakan Sanchez, OHAL’in devam edeceğini ancak bazı önlemlerin kaldırılarak kapsamının daraltılacağı dile getirdi.
Johns Hopkins güncel verilerine göre, 191 bin 726 vaka ve 20 bin 43 ölümün gerçekleştiği ülkenin Başbakanı
Pedro Sanchez basın açıklamasında bulundu.
Zor günlerin geride kalmaya başladığını vurgulayan Sanchez; "Henüz temkinli olmamız gerekse de virüsün yayılmasını yavaşlatmayı başardık.” ifadelerini kullandı.
Karantina kararını geç almakla eleştirilen İspanya’da, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde binlerce kişinin gösterilere katılması, futbol müsabakalarının devam etmesi gibi birçok etken virüsün ülkede hızla yayılmasında etkili olmuştu. Şu an için dünyada ABD’den sonra en çok vakanın görüldüğü, İtalya’dan sonra en çok ölümün yaşandığı İspanya’da OHAL ile birlikte karantina kararı 14 Mart’ta alınmış ardından bu karar 26 Nisan’a kadar uzatılmıştı. İlk vaka ise sokağa çıkma kısıtlamalarından yaklaşık olarak 3 ay önce yani ocak ayında tespit edilmişti.
Temel ihtiyaç temini ve evcil hayvanını dolaştırmak dışında sokağa çıkmaya müsaade edilmeyen ülkede alınan sert önlemler sonuç vermeye başladı. Nisan ayı itibariyle ise salgının zirve noktasının görülmesinin ardından son haftalarda vaka ve ölüm sayılarında azalma gözlemlendi.
Yaşanan tüm bu gelişmeler sonucundaysa bazı önlemler az da olsa gevşetilmeye başlandı. Otel, restoran, bar gibi işletmelere ilişkin yasağın yanı sıra eğitime de devam edilmesi şu aşamada hala söz konusu değil. Ancak 27 Nisan’dan itibaren çocuklar ebeveynleriyle kısa mesafeler olmak şartıyla dışarı çıkabilecek.
Birçok ülkede konuşulmaya başlandığı üzere İspanya’da da kademeli olarak normal hayata dönüş sağlanmaya çalışılacak.
İspanya'da sol koalisyon hükümeti, "aşı bulunmadan tam olarak normal yaşama dönülemeyeceğini" her seferinde vurgularken, virüse karşı mücadelede elde edilecek başarıya göre kademeli normalleşme sürecinin başlatılması planlanıyor.
Aşı ve tedavi çalışmalarıyla ilgili neredeyse her gün yeni gelişmeler yaşansa da net bir sonucun bir yıldan önce alınamayacağı düşünülüyor. Ekonomik olarak 1 yıl süre boyunca hayatın durmasıyla baş edilemeyeceği gerçeği ise virüsün gündelik yaşama adapte edilmesi gerekliliğini doğuruyor.