Maske Kullanımına Cinsiyetçi Yaklaşım
Koronavirüs salgınının yayılmasını önlemek amacıyla kalabalık ortamlarda maske kullanımı pek çok ülkede zorunlu hale getirildi. Salgından en fazla erkeklerin etkilendiğine dair elde edilen veriler araştırmaya devam ederken, yeni bir araştırma ile bulgular pekiştirildi.
İngiltere’nin Middlesex Üniversitesi ile ABD’nin Berkeley kentindeki Matematiksel Bilimler Araştırma Enstitüsü'nün yaptığı araştırma sonucunda erkekler kadınlara oranla maske kullanımını bırakmaya daha yatkın. Çünkü maske kullanımını 'zayıflık göstergesi' olarak görüyor.
Araştırmaya göre; erkekler salgının kendilerini etkileyeceğine inanmıyor ve maske takma zorunluluğuna kadınlar kadar uymuyor. Maske kullandıklarında ise olumsuz duygular geliştirmeye kadınlara oranla daha yatkın oluyorlar.
Amazon'un kullanıcılarına sunduğu soru- cevap platformu olan Amazon Mechanical Turk’te 2 bin 459 kişinin katılımıyla gerçekleşen araştırmanın katılımcılarının yüzde 51'i erkeklerden oluşuyor.
Havalı Bulmuyorlar
Araştırmayı kaleme alan Valerio Capraro ve Helene Barcelo; “Erkekler kadınlara göre maskeyi utanç verici, zayıflık göstergesi, damga gibi görüyor ve havalı bulmuyor. Cinsiyet farklılıklarından kaynaklanan eğilimler maske takma konusunda da kendini belli ediyor” değerlendirmesinde bulundu.
Salgının dünya üzerinde en fazla tahribata neden olduğu Çin, İtalya, ABD, İspanya gibi ülkelerde yapılan araştırma sonuçlarında erkeklerin, kadınlara oranla bu salgından daha fazla etkilendiğini ifade eden Capraro ve Barcelo; bulguların 'ironik' olduğunu dile getirdi.
Koronavirüs salgını nedeniyle dünya üzerinde
4.5 milyondan fazla insan enfekte oldu ve güncellenen verilere göre 303 bin 996 kişi hayatını kaybetti. Virüsün henüz kesin bir tedavisi yok ancak uzmanlar bulaşı en aza indirebilmek için; kişisel hijyene dikkat edilmesi, sosyal mesafenin korunması ve kalabalık alanlarda maske kullanılması gerektiğini belirtiyor.