Sigara Bıraktığımızda Akciğer Kendini Yeniliyor!
Bilim insanlarının araştırma verilerine göre, akciğerlerimizin sigaranın yol açtığı zararlı etkileri tam tersine çevirebileceği biliniyor ancak tek bir şart ile; sigarayı bırakmak gerekiyor.
Nature dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, sigara kullanımının bırakılması halinde, akciğerlerimizin sigara kullanmaktan kaynaklanan ve kanseri tetikleyen genetik mutasyonu tam tersine çevirebildiğini ortaya sundu.
Bugüne kadar akciğer kanseri hastalığına yol açan genetik değişimlerin
kalıcı olduğu iddaa ediliyordu.
[caption id="attachment_9647" align="aligncenter" width="640"]
Sigara Bıraktığımızda Akciğer Kendini Yeniliyor![/caption]
Bilim insanlarının yaptığı son araştırmada ise, genetik değişime uğramamış ve etkilenmemiş az sayıdaki hücrelerin, akciğeri tekrar geri eski haline onarabildiğini ortaya koydu.
Vücudumuzda bulunan az sayıdaki bu hücrelerin nasıl etkilenmemeyi başardığı hala gizemini koruyor.
Ancak yapılan araştırmalara göre az sayıdaki sağlıklı hücrenin, sigarayı kullanımını bırakılmasıyla zarar görmüş hücrelerin yerine
büyüyerek geçiyor.
40 Yıl Boyunca Sigara İçenlerde Aksine Daha Etkili Sonuçlar Doğuyor
Gözlemlenen etkiler
40 yıl boyunca günde 1 paket sigara içen bir insan üzerinde de etkili olduğu ve gerçekleştiği gözlemleniyor.
Wellcome Sanger Enstitüsü'nden Doktor Peter Campbell, "Kaydadeğer sonuçlardan biri, 40 yıl boyunca sigara içtikten sonra sigarayı bırakan hastalarda bile, hücrelerin tütünün zararlı etkilerine hiç maruz kalmamış gibi yenilenebilmesiyedi" diyor.
[caption id="attachment_9648" align="aligncenter" width="670"]
Sigara Bıraktığımızda Akciğer Kendini Yeniliyor![/caption]
Sigarada bulunan binlerce zararlı ve kimyasal madde, akciğer hücrelerindeki verimli hücrelere zarar verip, onları yavaş yavaş zararlı hücrelere dönüştürüyor ve hücrelerin bütün fonksiyonları bozuluyor. Bu hücreler sağlıklı hücrelerden, kanserlerli hücrelere dönüşmeye başlıyor.
Bilim insanlarının yaptığı araştırma sonuçlarına göre, uzun süre sigara içip bırakan insanların hücrelerinin yüzde 40a varan kısmının, hiç sigara kullanmamış insanın sağlıklı hücreleri kadar sağlıklı kalabildiği gösterildiği.
Şu anda bilim insanları, akciğerlerin sigara bırakılmasıyla birlikte ne kadarlık bir bölümün iyileştiğini öğrenmeye çalışıyor.
Bilim insanlarının yaptığı araştırma, kılcal damarlar arasında
oksijen ve
karbondioksit değişimini sağlayan alveoller gibiküçük yapılar yerine ana havayolları üstünde odaklanıyor.