Sürü Bağışıklığı Stratejisi İsveç'e Pahalıya Patladı!
Dünya üzerinde
380 binden fazla insanın hayatını kaybetmesine yol açan koronavirüs salgını nedeniyle birçok ülke salgının daha fazla yayılmasını önlemek amacıyla karantina ve sosyal mesafe önlemleri alırken, İsveç; "sürü bağışıklığı" stratejisini benimsemişti. Stratejinin kurucusu Anders Tegner, koronavirüs salgını nedeniyle çok fazla insanın hayatını kaybettiğini kabul etti ve "daha erken harekete geçmeliydik" itirafında bulundu.
Diğer ülkelerin aksine yasaklar alınmayan ve
kişisel sorumluluk esas alınan İsveç'te, bir radyo programına konuk olan, İsveç doktoru Anders Tegner; "Şimdiye kadar yaptıklarımızda iyileştirmemiz gereken alanlar olduğu aşikâr" açıklamasında bulundu.
Diğer İskandinav ülkelerine kıyasla daha fazla vaka ve ölüm bulunan İsveç'te Amerikan Johns Hopkins Üniversitesi'nin verilerine göre; 4 bin 468 can kaybı bulunuyor. Bu sayı diğer ülkelerde ise; Danimarka'da 580, Norveç'te 237, Finlandiya'da da 320 olarak açıklandı.
Nüfusun büyük bir bölümünün bağışıklık kazanmasıyla enfeksiyon zincirinin bozulacağı ve sonucunda hastalığın yayılma hızının yavaşlayacağı ya da yok olacağı öngörüsüne dayanan sürü bağışıklığı stratejisini savunan Tegnell; Nisan ayında BBC ile yaptığı röportajında ülkede koronavirüs nedeniyle ölenlerin büyük bir çoğunluğunun bakım evinde kalan yaşlılar olduğunu iddia etmiş ve bunun stratejinin yanlış olduğu anlamına gelmediğini savunmuştu.
İsveç Radyo'sunda yaptığı açıklamasında; "Hastalıkla yeniden karşılaşınca, bugün bildiklerimiz ışığında kendimizi İsveç'in şimdi yaptıklarıyla dünyanın geri kalanının yaptıkları arasında bir yerde konumlandırırdık diyen Tegnell, sunucunun " Kısa süre içerisinde çok insan ölmedi mi?" sorusu üzerine "Evet, kesinlikle" yanıtını verdi.
Sürü bağışıklığı stratejisini salgının seyrinin hızlanmaya başladığı ilk aşamada benimseyen İngiltere ise Prens Charles ve Başbakan Boris Johnson'ın koronavirüs salgınından etkilenmesinin ardından stratejiden hemen vazgeçmiş ve sıkı önlemler almaya başlamıştı.