Dünyaca Ünlü Sahil 35 Metre Eridi
Her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlayan Antalya'da bulunan dünyaca ünlü
Konyaaltı Sahili, erozyona uğradı ve 60 yılda 35 metre eridi.
Taş, çakıl ve kumla yeteri kadar beslenemeyen 7.5 kilometrelik Konyaaltı Sahili, yıllar içerisinde erozyona uğradı. Kıyı çizgisinde gerileme olduğu görülen sahilde bir havlu serecek kadar kumsal alan kaldı.
Erozyonu yerinde inceleyip konu hakkında makale hazırlayan Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi
Prof. Dr. Nihat Dipova, 60 yılda yaşanan 35 metre gerilemenin üç nedeni olduğunu söyledi.
İlk neden olarak Liman mendireğinin sahile gelecek kumu ve çakılı tuttuğunu, ikinci neden olarak kum çakıl ocaklarının işletilip sahile malzeme taşınamadığı son olarak da Boğaçayı projesinin ardından kum ve çakıllar denize ulaşamadığını belirten Prof. Dr. Dipova, bu nedenlerden dolayı son yıllarda erozyonun hız kazandığını belirtti. Erozyonun en net görülen yerinin balıkçı barınağı tarafındaki kamu kurumlarına ait dinlenme tesislerinin sahil kısmında olduğunu söylerken, sahilde yalnızca bir havlu serecek kadar yer kaldığını anlattı.
Prof. Dr. Dipova, Limanın bir zaruriyet olduğunu ve 'yapılmamalıydı' düşüncesinin doğru olmadığını belirtirken, mühendislikte bir şeyler yapılırken bazen bir şeylerin bozulmasının göze alınabildiğini söyledi. Çözüm olarak ise;
“Bu bir sorundu ve çözüm önerileri elbette var. Boğaçayı'nın kuzeyinde ve Sarısu Kadınlar Plajı'nın olduğu yerde biriken taş, kum ve çakıl taşıma yoluyla getirilip buraya serilebilir. Ancak bu çözüm sürekli olmayacağı için bir süre sonra yeniden eski görüntüsüne dönecek" dedi.
Doğduğundan bu yana Antalya'da yaşayan araştırmacı-yazar Emin Altıner (65) sahilin geçirdiği değişimi üzülerek anlatırken, Konyaaltı Sahili'nin önceden daha geniş bir alana yayıldığını ve burada kentte yaşayanların yaz aylarında obalar kurduklarını ifade etti.
Antalya turizmin başkenti oldu ancak birçok şeyi kaybettik ifadelerini kullanan Altıner konuşmasına şöyle devam etti:
''Antalya o yıllarda içinden 29 şelalenin geçip, denize döküldüğü bir yerdi. Ancak bugünlerde yalnızca bir tane şelale kaldı. Hepsinin önünü bir şekilde tıkadık. Maalesef betonla kapladık. Antalya turizmin başkenti oldu ama birçok şeyi kaybettik. İnsan onlara üzülüyor. Sahilin son durumuna bakınca çok iç geçiriyorum. Eskiden burada kazdığınız her yerden su çıkardı. Sahile akan sularda yüzülürdü. O sular bitti. Maalesef sahil bandı geriye gitti"