Dünyadaki Salgın Hastalıklar
Dünyada 1900'lü yılların başından beri yaklaşık 100 salgın türü keşfedildi. Bu salgınların bazıları hala günümüzde devam etmekte. Bu salgın hastalıklar tahmini olarak 110 milyondan fazla insanın hayatını kaybetmesine neden oldu.
AA Muhabirinin derlediği habere göre koronavirüs salgınından en fazla etkilenen Amerika kıtası ve en fazla can kaybı yaşanan Avrupa, salgın hastalılar nedeniyle pek çok kayıp verdi. 1300'lü yılların ortalarında kıtada yaşanan veba salgını nedeniyle Avrupa nüfusunun yüzde 30 ila 60'ının ölümüne sebep olduğu bilinmekte.
1900'lü yılların başından beri görülen salgın hastalıkların en büyüğü ise veba ve İspanyol gribi geliyor.
Veba
İngilizce'de veba ve salgın aynı anlamı taşıyor. 14. yüzyılda ortaya çıkan ve tedavisi bulunamayan hastalık, hastalığa yakalananların vücudunun kararması nedeniyle kara veba olarak anılıyor. Dünya genelinde ise veba salgını nedeniyle 200 milyon insanın öldüğü biliniyor.
İspanyol Gribi
İlk olarak ABD'de tespit edilen salgın İspanyol kralının bu hastalığa yakalanmasından ve İspanya medyasında sıklıkla yer almasından dolayı bu isimle anılıyor. Dünya tarihinin en büyük salgınlarından biri olarak kabul edilen İspanyol Gribi, 18-1920 yılları arasında 18 ay boyunca etkisini gösterdi ve dünya genelinde 50 milyona yakın insanın hayatını kaybetmesine sebep oldu.
Kolera
İlk olarak 1817'de Hindistan'da ortaya çıkan hastalık, bugüne kadar 10 dalga olarak görülse de ilk 6 dalgada 1 milyona yakın can aldı. Balkan Savaşları sırasında Osmanlı askerlerine de bulaşan hastalık bağırsak yollarında ortaya çıkıyor. Bugün Yemen'de hala ölümlere neden olan hastalık 1817'den beri dünya genelinde bir milyondan fazla can aldı.
HIV
İlk olarak 1981'de ABD'nin New York ve California eyaletlerinde ortaya çıkan HIV ve onun son evresi AIDS, bugün hala sürüyor ve tedavisi bulunmuyor. Bağışıklık sistemini çökerterek insan vücudunun hastalıklara karşı dirençsiz hale getiren HIV virüsü Bugüne kadar yaklaşık 35 milyon kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.
Domuz Gribi
Dünya Sağlık Örgütü tarafından "Geniş çaplı salgın" olarak tanımlanan "İnfluenza H1N1" ilk olarak önce Meksika ve ABD’de ortaya çıktı. İnsanlarda görülen grip ve domuz ile kuşlarda görülen grip hastalığının karışımı olarak görülen Domuz Gribi nedeniyle dünyada 200 bin insanın hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.
Ebola
1976'da Orta Afrika'da ortaya çıkan Ebola, oldukça bulaşıcı ve öldürücü. Adını Afrika’daki bir nehirden alan Ebola kan ve cinsel yolla bulaşıyor. Bugüne kadar farklı dönemlerde farklı ülkelerde görülen salgın nedeniyle dünya genelinde 11 bin kişinin hayatını kaybettiği biliniyor.
Koronavirüs
Aralık ayında Çin'de başlayan yeni tip
koronavirüs salgını solunum yollarında hasara neden olarak damlacık yoluyla bulaşını gerçekleştiriyor. Bugün tüm dünyanın ortak gündemi olan koronavirüs salgını nedeniyle dünya genelinde
565 bin 073 kişi hayatını kaybetti. Salgının bir tedavisi ise henüz bulunmuyor.