Yayınlanma: 22 Aralık 2020 14:28
Güncellenme: 20 Kasım 2024 01:04
Dünyanın Birbirinden İlginç Yılbaşı Gelenekleri
Farklı farklı ülkelerin insanları yeni yıla girerken ilginç ritüeller uyguluyor. 2020 yılından çıkarken hiçbir yıl olmadığı kadar heyecanlı olduğumuz bugünlerde 2021 yılından en büyük beklentimiz koronavirüsün son bulması. Salgın nedeniyle hemen hemen pek çok ülkede kısıtlamaların gölgesinde geçecek yeni yıl kutlamalarında eski eğlenceli zamanları anıyor olacağız. Farklı kültürlerin kendine has uyguladığı yılbaşı ritüellerinin ne kadarı evde yapılabilir bilmiyoruz ancak yine de sağlıklı olabildiğimize şükrederek bir yılı kapatacağız. İşte dünyada birbirinden ilginç yılbaşı gelenekleri
Japonya’da yeni yılın ilk saniyelerine kahkaha atılarak giriliyor ve eski yıla ait ruhları kovmak için kapının önüne ip asılıyor.
Çin’de "geçmiş yıla ait kötü ruh ve şansızlığı kovmak” için evler köşe bucak temizleniyor. Ayrıca "şans getirmesi için" kırmızı zarflarda küçük çocuklara para dağıtılıyor.
İsviçre’de iyi ruhları temsil eden kostümler giyiliyor.
Hollanda'da "geçen yılın kötü ruhlarını kovmak, yeni yıla huzurlu ve mutlu girmek amacıyla" sokakta yılbaşı ağacı yakılıyor.
Şili'de gece yarısı bir kaşık mercimek yiyenlerin, yeni yılda iş hayatının verimli geçeceğine inanılıyor.
Güney Afrika'da ise eski ev eşyaları pencereden atılıyor, yeni yıla yeni eşyalarla giriliyor.
Belarus’ta bekar kadınlar için ilginç bir gelenek sürdürülüyor. Yeni yılda bekar kadınların önlerine mısır bırakılıp ortaya da horoz bırakılıyor. Horoz ilk kimin önündeki mısırı yerse onun daha önce evleneceğine inanılıyor.
İspanya'da ise saat 00.00'da 12 üzüm tanesi yutulup, yeni yılla ilgili dilek tutuluyor.
Danimarka'da kötü şansın gitmesi için kapının önünde tabak kırılıyor.
Romanya'da da ayı postu giyen insanlar sokakları gezip dans ediyor. Bu sayede kötü ruhların uzak durduğuna inanılıyor.