Corona Virüs salgının etkileri uluslararası piyasalarda ciddi olarak hissedilmeye başlandı.
Salgınla beraber petrol ihtiyacının ciddi oranda düşmesi sonucunda Petrol İhraç Eden Ülkeler (OPEC)
5-6 Mart tarihlerinde Viyana’da bir araya geldi. Toplantı sonucunda üye ülkeler üretimde kısıtlamaya gidilmesi önerisinde bulundu ancak OPEC+ üyesi Rusya tarafından bu öneri reddedildi.
Rusya’nın tutumu sonrası Suudi Arabistan’ın üretimi arttırırken fiyatları düşürme kararı son 30 yılın en büyük değer kaybının yaşanmasına neden oldu.
Bu düşüş Türkiye’yi nasıl etkileyecek?
Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, konuya ilişkin açıklamalarda bulunarak bu düşüşün Türkiye ekonomisine önemli katkısı olacağını dile getirdi.
"Tam da arz zincirlerinde tedariğini Çin'den yapan şirketlerin yeni arayışlara yöneldiği bir dönemde bu olayın yaşanması önemli bir fırsatı ayağımıza getiriyor." İfadelerini kullanan Gürkan Kumbaroğlu petrol fiyatlarındaki düşüşün mal ve hizmet üretimindeki maliyetlere olumlu etkisi olacağını sözlerine ekledi.
2019 yılında varil fiyatı 64.37 dolardan, 263 milyon varil ithalatı gerçekleştiren Türkiye, petrolün bugünkü fiyatı olan 31 dolarda kalması durumunda kaba bir hesapla 8 milyar dolar daha az ödeme gerçekleştirecek.
Petrolün değer kaybına ilişkin haberler son tüketicinin heyecanlanmasına yol açtı.
[caption id="attachment_11961" align="aligncenter" width="428"]
Petrolün değer kaybına ilişkin haberler son tüketicinin heyecanlanmasına yol açtı.[/caption]
Gürkan Kumbaroğlu; ham petrol fiyatının seviyesinin, toptancı marjı ile düşünüldüğünde pompa fiyatının sadece yüzde 35'ini oluşturduğunu bu nedenle de değer kaybının pompa fiyatlarına sınırlı etkisi olacağını dile getirdi.
Ayrıca Türkiye’de dağıtıcı ve bayi marjı ile birlikte yüzde 55’i bulan vergilerin söz konusu olduğunu bunlara ek olarak ise özel tüketim vergisinin ham petrol fiyatından bağımsız olarak belirlendiğini dile getiren Kumbaroğlu fiyatların düştükçe vergi oranının arttığını da yine sözlerine ekledi.