Yayınlanma: 3 Mayıs 2023 17:47
Güncellenme: 22 Kasım 2024 13:00
Togg'un Ekim ayında dünyaya tanıtacağı SUV modeli de dahil olmak üzere, gelecekte üreteceği sedan, hatchback ve MPV gibi farklı gövde tiplerindeki otomobillerinin elektrikli olacak olması , kamuoyunda hem heyecan hem de soru işaretleri yaratıyor. Elektrikli araçlar nasıl şarj edilir, elektrikli araç şarj istasyonu ücreti, elektrikli araç sarj, elektrikli araç şarj maliyeti konularını merak ediyorsanız yanıtları sizler için derledik.
Bu soru işaretlerinin başında şarj istasyon ağlarının yaygınlık durumu, şarj sürelerinin uzunluğu ve şarj sırasında tüketilen elektriğin maliyeti yer alıyor
Kamuoyunun büyük bir kesiminin yabancısı olduğu elektrikli otomobilleri şarj etmek için farklı alternatifler mevcut. Dizel ve benzinli otomobillere akaryakıt almaktan farklı olarak, elektrikli otomobillerin nerede şarj edildiğine bağlı olarak şarj maliyetlerinde farklılıklar olabiliyor.
Öyle ki, elektrikli otomobil sahipleri tercihe ve imkana göre, araçlarını ev, iş yeri ya da kamuya açık şarj istasyonlarından şarj etme seçeneği söz konusu.
Ancak, şarj istasyonu işletmecilerinin kendi aralarında bile farklı fiyat politikası uygulaması bir yana dursun, evlerde ve iş yerlerinde kullanılan elektriğin farklı tarifeye sahip olması da elektrikli otomobilin bataryasının dolum maliyetinde şarj edilen lokasyona göre farklılığa neden olabiliyor.
Türkiye'de son dönemde birçok firma şarj ağı kurarak elektrikli otomobillere şarj hizmeti vermek için lisans aldılar bile. Şarj istasyonlarında fiyatlar ise yapılan son değişiklik ile birlikte dakikaya göre değil kWh üzerinden hesaplanıyor.
Yukarıdaki satırlarda ele aldığımız araç üzerinden ilerlemek gerekirse, elektrikli şarj istasyonlarında yapılacak bir dolum işleminin, ev ve işyerine göre daha pahalı olduğu görülebilir.
Birçok şarj istasyonu normal alternatif akım (AC) ve hızlı doğru akım (DC) ile şarja imkan verirken, normal AC ile şarjda enerji yoğunluğunun daha az olması sebebi ile fiyatlar da daha uygun görünüyor.
Bu tip bir şarj işleminde ayda bin 250 kilometre boyunca kullanılan bir elektrikli otomobil için bin liradan fazla aylık şarj faturaya yansıtılıyor. Eğer hızlı DC ile şarj tercih edilirse, şarj işleminin aylık faturası bin 500 TL'yi geçebiliyor.