Elektronik Sigara Sağlığa Zararlı Mı?
Sigarayı bırakmak isteyenlerin başvurduğu elektronik sigaralar son dönemde gittikçe popülerleşen bir seçenek oldu. Elektronik sigaraların sigaraya bırakmaya yardımcı olup olmadığı henüz kanıtlanmamışken, sağlığa zararlı olup olmadığı da merak konusu.
ABD'deki Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) son aylarda çoğunlukla tetrahidrokanabinol (THC) içeren
elektronik sigara kullanımına bağlı 2500'den fazla akciğer hasarı bildirmiştir.
THC içeren elektronik sigara sıvılarının ya da ürünlerinin kullanımı
sağlığa oldukça zararlıdır.
Nikotin içeren e-sigaralar ise ergenler, genç yetişkinler veya hamile kadınlar için güvenli kabul edilmiyor. Sigara kullanmayan kişilerde ise e-sigara kullanımı nikotin bağımlılığı riski taşır.
Elektronik sigaralarla ilgili bir diğer risk ise arızalı e-sigara pillerinin çoğunlukla şarj sırasında yangınlara ya da patlamalara neden olmasıdır.
Elektronik Sigaralar Sigarayı Bırakmaya Yardımcı Mıdır?
Elektronik sigaraların, sigarayı bıraktırması üzerinde yapılan çalışmalar tutarsız sonuçlar doğurmuştur. Sigarayı bırakmak ve kanıtlara dayalı tedaviler için e-sigara kullanımının güvenilirliği ve etkinliğini karşılaştıran yeterli kanıt bulunmamakta.
2006 yılında piyasaya çıkan elektronik sigaraların sağlığa uzun vadede zararı henüz bilinmemektedir. Ancak elektronik sigaraların özellikle kalp, akciğer ve diş sağlığı üzerinde önemli etkileri bulunmaktadır.
2018 yılında yapılan başka bir çalışmada, hiç sigara içmemiş 10 kişinin akciğer fonksiyonları, nikotinli ya da nikotinsiz elektronik sigara içildikten hemen sonra değerlendirilmiştir. Araştırmacılar hem nikotinli, hem de nikotinsiz e-sigaranın, sağlıklı insanlarda normal akciğer fonksiyonunu bozduğunu tespit etmiştir.