En Sık Rastlanan Besin Alerjileri
Değişen yaşam koşulları, çevre ve hava kirliliği ve genetin nedenler nedeniyle çocuklarda besin alerjisi görülme sıklığı son 10 yılda neredeyse iki katına çıktı. Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Gülbin Bingöl çocuklarda görülen besin alerjileri hakkında bilgilendirmede bulundu.
Birçok belirtisi olan alerjinin özellikle küçük çocuklarda dikkatlice gözlemlenmesi gerekmektedir. Son 10 yılda iki kat daha fazla görülmeye başlanan besin
alerjileri, belirli gıdalara karşı vücutta meydana gelen
tepkimelerin genel adıdır.
Bingöl en sık görülen besin alerjileri hakkında şu ifadeleri kullandı:
"En sık görülen 8 besin alerjisini; inek sütü, yumurta, yer fıstığı, ağaçta yetişen kuru yemişler, buğday, soya, kabuklu deniz ürünleri ve balık olarak gruplamak mümkün. Bu alerjenler, ülkemizde sayısı 6,5 milyonu bulan 0-4 yaş grubundaki çocukların 350 binini etkiliyor. Bebeklerin yüzde 6’sında, çocukların yüzde 4’ünde görülen bu alerji türü, ergenlikte yüzde 2 oranına, yetişkinlikte ise yüzde 1’e düşüyor."
Besin alerjilerinin meydana gelmesindeki en belirgin belirti ciltte meydana gelen kızarıklıktır. Diğer belirtiler ise Kaşıntı, kızarıklık, ürtiker (kurdeşen), egzama, dudaklarda ve göz çevresinde şişlik olarak sıralanabilir.
Besin alerjilerini yaşın ilerlemesiyle birlikte azalması hatta tamamen kaybolması da olasılıklar dahilinde. İnek sütü, yumurta, buğday ve soya alerjilerinin bir kısmı ilk bir yaşta düzelmektedir. 5-10 yaş civarında ise iyileşme oranının yarıyı geçmektedir.
Yer fıstığı, ağaçta yetişen kuru yemişlerin vücut tarafından kabul edilmesinde daha uzun sürebilir. Bazen de alerji hep devam eder. Aynı şekilde, balık ve kabuklu deniz hayvanlarına karşı alerji de genellikle hep devam edecektir.
Besin alerjisinin tedavi sürecinin temeli o besin maddesini hayatınızdan çıkarmak oluşturuyor. Bebeğin anne sütüyle beslendiği durumlarda annenin de alerjen besinlerden uzak durması gerekiyor.