Facebook ve Whatsapp Yazışmalarına İlişkin Yargıtay Kararı Çıktı!
Facebook ve Whatsapp yazışmalarına ilişkin Yargıtay kararı çıktı.
Yargıtay 13. Hukuk Dairesi tarafından alınan son karar ile birlikte davalarda yeni bir dönem başladı. Bu karara göre mahkeme, alacak davalarında
Whatsapp,
Facebook, e-mail gibi elektronik ortamlardaki bilgi taşıyıcıları belgeleri delil olarak sayacak.
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (
SGK) tarafına tahakkuk ettirdiği prim borcunun iptal edilmesini isteyen işçi, bir avukatla anlaşarak harekete geçti.
Anlaştığı avukat ile ücret sözleşmesi imzalamayan işçi, ilk duruşmaya girmediğini öne sürdüğü avukatın vekaletini iptal etti.
Buna karşın alacaklı olduğunu iddia eden avukat, icra takibi başlattı. Davacı ise bu durumu üzerine Asliye Hukuk Mahkemesi koridorlarına taşıdı.
Avukatın vekaletten azil edilmesi nedeniyle avukatlık ücretini talep ettiğini, ancak davalıya herhangi bir borcunun olmadığını ifade etti.
Davalı avukatın bahsi geçen davanın ilk duruşmasına bile girmeden vekaletinin iptal edildiğini, talep edilen avukatlık ücretinin fahiş olduğunu, davalının talimatı üzerine belirlediği kişilere avukatlık ücretinin bir kısmının ödendiğini, bu konunun taraflar arasındaki yazışmalar dahilinde sabit olduğunu belirtti.
Takip dosyasına konu borçtan dolayı davalıya borçlu olmadığının tespitine, davalının kötü niyet tazminatına mahkum edilmesini istedi.
Davalı avukatı; davanın reddini talep etti.
Mahkeme davanın kısmen kabulüne hükmetti. Karar hem davacı hem de davalı tarafından temyiz edildi.
Dosya kapsamında
Yargıtay, hukuk sisteminde önemli bir değişikliğe imza attı.
Taraflar arasında yazılı bir ücret sözleşmesi bulunmadığına vurgu yapılan
Yargıtay kararında; şu ifadeler yer aldı:
“Davalı avukat tarafından davacıya gönderilen e-mail yazışmasında; SGK’ya açılacak dava ile ilgili ücret dökümü yapılmıştır. Mahkemece belirtilen mail yazışmasının değerlendirilmediği anlaşılmaktadır. Yasada; 'Uyuşmazlık konusu vakıaları ispata elverişli yazılı veya basılı metin, senet, çizim, plan, kroki, fotoğraf, film, görüntü veya ses kaydı gibi veriler ile elektronik ortamdaki veriler ve bunlara benzer bilgi taşıyıcıları bu Kanuna göre belgedir.' yazılıdır.
Bu düzenleme ile mail yazışmaları da belge olarak kabul edilmiştir. O halde, mahkemece mail yazışmaları ve davacı tarafından yapılan ödemeler değerlendirilerek davacının borçlu olup olmadığına karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ile yazılı şekilde davanın reddine karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir. Mahkeme hükmünün bozulmasına oy birliği ile karar verilmiştir."