Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın bahsettiği filyasyon nedir? Kovid-19’la mücadelede ne işe yarar?
Kelime olarak, kökenini bulmak anlamını taşıyan filyasyon; bulaşıcı hastalıklarda hastalığı doğrulanan kişinin temasta bulunduğu kişileri tespit etme çalışması anlamına geliyor. Hastalığı teşhis edilen kişiden; yalnızca kimlerle görüştüğü bilgisi değil, belirli bir zaman diliminde gittiği yerlerin detaylı listesi talep ediliyor. Böylelikle vakanın, hastalığı taşıdığı süre boyunca dolaştığı yerlerde bulunma imkanı olan kişiler tespit edilerek bulaşma zinciri kırılmış oluyor.
Türkiye’de Nasıl Uygulanıyor?
Koronavirüs tespit edilen hastaların temas ettiği kişileri bulan saha ekibinin yönetimi Ankara’da bulunan Vaka Takip ve Filyasyon Yönetim Merkezi tarafından gerçekleştiriliyor. Türkiye’de saha ekipleriyle birlikte toplam 4 bin 600 kişi görev alıyor. Vaka sayısının yoğunluk gösterdiği bölgelere göre ekiplerin görev yerleri belirleniyor. Örneğin, koronavirüs vakalarının en çok görüldüğü şehir olan İstanbul’da 1200 kişi görev alıyor. Filyasyon ekipleri; 1 doktor, 1 hemşire ve 1 yardımcı personel olmak üzere 3 kişiden oluşuyor ve vakanın temas etme ihtimali olan kişileri muayene ederek evde karantina işlemi başlatılıyor. Gerekli görülmesi durumda kişiler pandemi hastanelerine kaldırılıyor.
Türkiye’de bu yöntemle bugüne kadar toplam 261 bin 938 kişi tespit edildi ve bunların yüzde 95’i yani 251 bin 28’inin takibi gerçekleştirildi.
Türkiye’de filyasyon yöntemi sayesinde erken teşhis oranı arttı ve buna bağlı olarak 5.haftada ölüm oranındaki artış hızının önüne geçilmiş oldu.