Fas’ın İsrail İle Normalleşmesini İstemiyorlar
Fas’ın
İsrail ile normalleşmesini istemiyorlar. Faslı avukatlar,
İsrail ile
normalleşme yolunda atılan adımların iptali için dava açtı. Avukatlar tarafından yapılan açıklamada, hükümetin Siyonist oluşumla politik, diplomatik, ekonomik ve turizmde normalleşmeyi öngören kararların tamamının iptal edilmesi için Yargıtay’a başvurulduğu belirtildi.
Fas’ta bir grup avukat,
İsrail ile imzalanan normalleşme kararlarının iptal edilmesi için Yargıtay’a başvurdu.
Avukatlar, Fas hükümetinin Siyonist oluşumla politik, diplomatik, ekonomik ve turizmde
normalleşmeyi öngören kararlarının tamamının iptal edilmesini talep ettiklerini, bu nedenle de Yargıtay’a başvurduklarını açıkladı.
Söz konusu açıklamada ayrıca,
İsrail’le olan ilişkilerin normalleşmesi amacıyla alının bu kararların Fas genel rejimine aykırı olduğu kaydedilirken; bunun Anayasaya, Birleşmiş Milletler Sözleşmesi, uluslararası meşruiyet ve Viyana sözleşmelerine de aykırı olduğunun altı çizildi.
Fas-İsrail İlişkilerinde Normalleşme
Fas ve
İsrail arasındaki düşük düzeyli ilişkiler, 1993 yılında Filistinliler ile İsrail arasında imzalanan Oslo Anlaşması’ndan hemen sonra başladı. Buna karşın 2. İntifada’nın başladığı 2002’de Fas bu ilişkileri durdurma kararı aldı.
Fas Kralı 6. Muhammed 10 Aralık tarihinde, İsrail ile olan mevcut ilişkilerin “en yakın zamanda” kurulacağını belirtmişti. Aynı gün
ABD Başkanı Donald Trump bir açıklama yapmış ve Fas ve İsrail’in tam diplomatik ilişki kurulması konusunda uzlaşıldığını ve Batı Sahra’da Fas’ın hakimiyetini tanıdıklarına dair bir bildirge imzaladığını bildirmişti.
Bu kararla birlikte Fas, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Sudan’ın ardından birkaç ay içerisinde İsrail’le normalleşme adımı atan dördüncü Arap ülkesi, Mağrib bölgesinde ise ilk ülke olarak kayıtlara geçti.
Fas ve İsrail, 22 Aralık Salı günü diplomatik ilişkilerin normalleştirilmesi için toplam 4 anlaşmaya imza atmıştı.