Yayınlanma: 6 Nisan 2023 17:12
Güncellenme: 22 Kasım 2024 13:47
Fibromiyalji, toplumumuzda özellikle kadınlarda erkeklere nazaran daha sık görülen bir rahatsızlık. Peki, fibromiyalji nedir? Belirtileri ve tedavisi nedir? Sizler için derledik.
Fibromiyalji, genel kas ağrıları ve vücuttaki belirli noktalarda kronik ağrı ile karakterize edilen bir yumuşak doku romatizmasıdır. Hastalıkta yorgunluk,uykusuzluk, depresyon gibi çeşitli fiziksel ve psikolojik belirtiler görülür. Toplumun yaklaşık %3’ünde görülen fibromiyalji sendromuna kadınlarda daha sık rastlanır. Sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte genetik ve çevresel faktörlerin bir araya gelmesiyle tetiklediği tahmin edilmektedir.
Fibromiyaljiye neyin yol açtığı henüz tam olarak bilinmiyor. Fakat uzun yıllar süren araştırmalar neticesinde bazı faktörlerin hastalığı tetiklediği ortaya çıkmış. Bu faktörleri ise şu şekilde sıralayabiliriz:
Enfeksiyonlar: Daha önceden geçirilmiş çeşitli enfeksiyon hastalıkları fibromiyaljiyi tetikleyebilir veya belirtileri kötüleştirebilir.
Genetik faktörler: Fibromiyalji sıklıkla aile üyeleri arasında daha sıktır. Araştırmacılar, bazı genetik mutasyonların fibromiyalji gelişiminde rol oynayabileceğini düşünmektedir. Ancak hastalıkla ilgili genler henüz tanımlanmamıştır.
Travma: Fiziksel ya da duygusal travma yaşayan insanlarda fibromiyalji ortaya çıktığı görülmektedir. Rahatsızlık travma sonrası stres bozukluğu ile ilişkilendirilir.
Stres: Fiziksel ya da duygusal travma gibi bir stres kaynağı vücutta aylar veya yıllar boyunca devam eden uzun süreli etkilere yol açabilir. Stres, fibromiyaljiye katkıda bulunabilecek hormonal bozukluklarla ilişkili bulunmuştur.
Bazı genel fibromiyalji belirtileri ise şu şekildedir:
·Yorgunluk
·Uyku problemleri
·Uzun süre uykuya rağmen dinlenmiş hissetmemek ve yataktan kalkmakta zorlanmak
·Baş ağrısı
·Depresif ruh hali
·Kaygı
· Odaklanmada veya dikkat vermede zorluk
·Alt karın bölgesinde ağrı
· Nefes almada zorlanma
·Kulaklarda çınlama
·Egzersize karşı dirençsizlik ve çabuk yorulma
Fibromiyalji tedavisinin hedefi ağrıyı yönetmek ve yaşam kalitesini artırmaktır. Bu yaşam biçimi değişiklikleri ve ilaç kullanımını içeren iki aşamalı bir tedavi süreciyle gerçekleştirilir.
#FibromiyaljiHastalığı Nedir?
— Özel Mediva Tıp Merkezi (@MedivaP) March 29, 2023
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanımız Dr. Hakan Kesmen açıklıyor.#Fibromiyalji #KasAğrısı #KronikAğrı #FizikTedavi #GETAT #Egzersiz #MedivaTıpMerkezi #Bingöl #SağlıkveHuzurYılı2023 pic.twitter.com/ls0vftrStl