Yayınlanma: 30 Nisan 2020 13:02
Güncellenme: 20 Ocak 2025 04:04
Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal'ın duyurduğu yılın ikinci enflasyon raporunda, enflasyonun 2020 sene sonunda yüzde 7,4'e düşmesi ve 2021 senesinin sonunda ise yüzde 5,4 olarak gerçekleşeceği düşünülüyor.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Uysal, Koronavirüs salgını sebebiyle alınan özlemler kapsamında sanal bir şekilde gerçekleştirilen Enflasyon Raporu 2020-II Bilgilendirme Toplantısı'nda sunum gerçekleştirdi. Murat Uysal, "Enflasyonun yıl bitiminde yüzde 7,4 olarak gerçekleşeceği, 2021 sene sonunda ise yüzde 5,4'e düşeceği beklentisindeyiz.'' ifadelerini kullandı.
TCMB, yılın ilk enflasyon raporunda 2020 sene sonu enflasyon öngörüsünü yüzde 8,2, 2021 yıl sonu tahminini ise yüzde 5,4 olarak duyurmuştu.
Murat Uysal'ın açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:"Salgın sebebiyle alınan koruyucu tedbirler kapsamında sanal bir şekilde yaptığımız toplantıda enflasyon raporunu duyuracağım. Virüs salgını etkilerine ilişkin çalışmaları kapsıyor. Ülkemiz ekonomilerine etkilerini; turizm, dış talep ve enflasyon kapsamında değerlendirmeler de bulunuyor.
2020 senesine dair gelişmiş ülke enflasyon öngörüleri düşüşte. TL'de değer kaybı meydana geldi ve oynaklıklar arttı. Tüketici kredileri son zamanlarda geriliyor. Ekonomideki güçlü ilerleme ocak-şubat döneminde de sürdü. Mart'ta hizmet sektörü çalışmaları hızlı bir şekilde düştü. Gelişmiş ülkelerde enflasyon tahminleri de düşüş yaşadı. Bu dönemde parasal ve mali önlemler bulunuyor. Virüsle gelişen ülkelerde portföy çıkışları meydana geldi. Portföy akımlarının senenin ikinci yarısında kendine geleceğini düşünüyoruz. Veriler ikinci çeyrek açısından açıkça yavaşlamayı gösteriyor. Cari işlemler yıl genelinde ılımlı devam edecektir.
Virüse bağlı gelişmeler mart ortalarından beri iktisadi faaliyeti dış ticaret, iç talep turizm kanallarıyla kısıtlama başlamıştır. Senenin ikinci yarısında toparlanmaya başlayacağını tahmin ediyoruz. Enflasyondaki gerileme temmuzda hızlanacaktır. Toplam talep şartlarının enflasyonu sınırlayıcı etkisinin senenin ikinci çeyreğinden itibaren yükseldiği görülmektedir. Parasal ve mali önlemlerinin ekonominin üretim potansiyeline destek vererek ekonomik istikrara ve salgın ardından toparlanmaya katkıda bulunacağı değerlendirilmektedir.
Mal ve hizmet ihracatı kapsamında beklenen yavaşlamaya karşın cari işlemler dengesinin emtia fiyatları ve ithalatın sınırlayıcı etkisiyle birlikte yılın genelinde ılımlı bir şekilde devam edeceği tahin edilmektedir.