Fransa'da Salgına Yönelik Olası Dört Senaryo
Koronavirüs pandemisi Çin'de başlamasının ardından hızla dünyaya yayıldı ve 6.6 milyondan fazla insanın enfekte olmasına neden oldu. Pandemiye hazırlıksız yakalanan ve tedbir almakta geciken ülkeler salgın karşısında diğer ülkelerden daha büyük zarara uğradı. Fransa ise salgın karşısında hem ekonomik hem de sağlık krizi ile karşı karşıya kaldı. Fransa'da Bilimsel Araştırma Konseyi Başkanı Jean-Francois Delfraissy, hükümetin geleceğe yönelik geniş kapsamlı bir önlem planı oluşturması gerektiğini açıkladı.
Yaşanabilecek ikinci dalga karşısında artık halkın tamamını yeniden eve kapatılamayacağını vurgulayan Delfraissy, gelecekte ülkede 4 farklı senaryonun gerçekleşebileceğini belirtti.
Bu 4 senaryonun ilkinde her şeyin yolunda gitmesi öngörülüyor. İkinci senaryoda salgının yeniden yükselmesi ve tekrardan karantina uygulamalarına gidilmesi planlanıyor. Üçüncü senaryo; son baharda hastaneye kaldırılan kişi sayısında artış yaşanması, son senaryo ise salgının kritik seviyeye ulaşması. Delfraissy'ye göre son senaryoya yakalanmamak için planlı hareket edilmesi gerekiyor.
Koronavirüs salgını karşısında karantina önlemlerinin alınmasının mecburiyet olduğunu vurgulayan Konsey Başkanı;
"Ne olursa olsun, İkinci dalga yaşanması halinde bile Fransa'da halkın tamamını yeniden eve kapatmamız mümkün değil. Mecburduk bunu yapmaya ancak bunun bedeli çok ağır oldu" açıklamasında bulundu.
Sağlık Sorunları Çok Fazla
Koronavirüs salgını nedeniyle birincil risk taşıyan bölgeler ise hastaneler olarak belirlendi. Tüm sağlık sisteminin koronavirüse odaklanması sonucunda ise birçok kişi farklı nedenlerle hastaneye gitmedi ve türlü türlü sağlık sorunları oluştu. Bilimsel Araştırma Konsey Üyesi Lila Bouadma ise;
Birçok kişinin evde kalma sürecinde hastalıklarını tedavi etmek için doktora gitmediğini tespit ettik" dedi.
En fazla risk altında bulunan kesimin sağlık personeli olduğunu vurgulayan Delfraissy
, "Sağlık personeline sürekli test yapılmalı. Yaşlı insanlar koruma altına alınmalı." değerlendirmesinde bulundu.
Öte yandan Fransa alınan koronavirüs tedbirlerini kademeli olarak
kaldırarak normalleşme sürecine geçiyor. Ancak ülkede ekonominin ikinci çeyrekte yüzde yirmi daralacağı öngörülüyor. Salgın nedeniyle ülkede toplam
152 bin 444 koronavirüs vakası gözlemlenirken, 29 bin 65 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.